• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Deset aerodroma s najvećim problemima u julu, gde je "Nikola Tesla"?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od početka jula odložen je gotovo svaki drugi let sa ovog aerodroma, a vrhunac je bio prve subote u julu kada je odloženo više od 62 odsto letova

  • 0
aerodrom, radnik

Foto: Shutterstock

Avio-kompanije se bore da na vreme ili uopšte servisiraju redovne letove, jer se nose sa nedostatkom osoblja na zemlji i tokom leta, dok beleže rekordan broj putnika i rastuću potražnju za putovanjima koja je rezultat skoro dve godine zatvorenih granica i smanjenog putovanja tokom najvećih talasa pandemije kovida 19.

Ove nedelje londonski aerodrom "Hitrou" (LHR) najavio je da će ograničiti broj putnika koji mogu da pođu sa aerodroma od sredine jula do sredine septembra. Ova najava dolazi nakon što su drugi evropski aerodromi, poput amsterdamskog aerodroma "Šiphol" (AMS), objavili svoja ograničenja u putničkom saobraćaju, kao rezultat dugih redova i masovnih kašnjenja i otkazivanja letova zbog kojih su aerodromi u problemu. Saopštenje sa "Hitroa" dolazi nakon nedelja rastućih poremećaja u avio-saobraćaju sa kojima se vazdušne luke sve teže bore u jeku turističke sezone, prenosi RT.

Od početka jula odložen je gotovo svaki drugi let sa ovog aerodroma, a vrhunac je bio prve subote u julu kada je odloženo više od 62 odsto letova. Iako stope kašnjenja i otkazivanja obično porastu tokom prebukiranih letnjih meseci, ove godine je to povećanje ipak ekstremno, jer letovi kasne čak 78 odsto u poređenju sa letom 2019. godine.

I sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" od početka sezone su odloženi, preusmereni ili otkazani letovi zbog kvarova na traci za prtljag, zabrane točenja goriva zbog lošeg vremena, štrajkova na evropskim aerodromima, požara na grčkim ostrvima. Jedan od najtežih dana bio je 23. jun, kada je od 25 polazaka "Er Srbije", svega tri aviona odletelo ka svom odredištu sa manje od pola sata kašnjenja, kako su pisali mediji. Po međunarodnoj statistici, on se ne nalazi na listi ni među najboljim, ali ni među najgorim vazdušnim lukama u Evropi.

"Najčešći razlozi kašnjenja letova tokom zimske sezone su odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona u toku leta, meteorološki uslovi na odredišnom ili polazišnom aerodromu, kao i slotovi (unapred definisana obavezujuća vremena tokom kojih let mora proći kroz određeni vazdušni koridor ili sleteti na odredišni aerodrom) usled meteoroloških prilika. Tokom letnje sezone, najčešći razlozi za kašnjenje su slotovi, vremenske prilike (obustava snabdevanja aviona gorivom), kašnjenja prilikom dolaska u Beograd, te čekanje transfernih putnika", navode iz Aerodroma "Nikola Tesla".

Oni dodaju da je beogradski aerodrom u prvoj polovini godine opslužio oko 3,3 miliona putnika, što je 53 odsto više nego prošle godine i 26 odsto više nego u istom periodu 2019. godine. U istom periodu, zabeleženo je 38.286 letova, odnosno 31 odsto više nego prošle godine i 15 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

"Ilustracije radi, prosečan dnevni broj putnika u junu iznosio je blizu 25.000, bilo je 260 letova dnevno. Pojedinih dana juna, na aerodromu je bilo za čak 10.000 putnika i 90 letova više u odnosu na iste dane prethodne godine, a slična situacije se očekuje i u julu i avgustu", kažu za RT Balkan.

Poremećaj koji muči aerodrome širom Evrope ovog leta

"Hitrou" nije sam u zahtevu za prilagođavanje rasporeda avio-kompanija kao rezultat široko rasprostranjenih kašnjenja, otkazivanja i sati dugih redova na bezbednosnim kontrolnim punktovima. I avio-kompanije i aerodromi širom Evrope borili su se da zadovolje rastuću potražnju za putovanjima koja je rezultat skoro dve godine zatvorenih granica i smanjenog putovanja tokom najvećih talasa pandemije Kovida 19. Avio-kompanije se bore da na vreme ili uopšte servisiraju redovne letove, jer se nose sa nedostatkom osoblja na zemlji i tokom leta. Aerodromi imaju problema sa nedostatkom osoblja zbog čega su putnici bili u višesatnim redovima za bezbednosne kontrolne punktove i korisničku službu.

Prema podacima koje je objavio portal "Hoper Media", ovog meseca aerodromi u Briselu (BRU), Frankfurtu (FRA) i Ajndhovenu (EIN) prijavili su najlošije vremenske performanse velikih evropskih aerodroma, sa više od dve trećine odloženih letova, a na Međunarodnom aerodromu u Frankfurtu je otkazano skoro 8% odlaznih letova.

Iako nisu doživeli tako značajne poremećaje ovog meseca i aerodromi u Bergamu (BGI), Dablinu (DUB) i Madridu (MAD) izveštavaju o 3 do 15 odsto odloženih letova i oko 2% otkazanih pri polasku.

Na listi aerodroma sa najboljim performansama u julu na kojoj su uglavnom španski i francuski aerodromi, u Madridu, Malagi, Parizu i Marseju se vidi da ni njima u julu nije sve teklo glatko i da su imali problema sa organizacijom. Iako su svrstani među najuspešnije, prijavili su kašnjenje svakog četvrtog ili petog leta (od 19 do 24 odsto), a dok do 3,4 odsto letova nisu realizovali.

Eurokontrol je izdao upozorenje na početku špica turističke sezone i najavio da se očekuje oko 33.000 dnevnih letova širom Evrope , što je povećanje od oko 8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vili Volš, šef Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj, rekao je prošlog meseca da su avio-kompanije ozbiljno zabrinute za kontrolu vazdušnog saobraćaja i da je situacija u junu bila 'mnogo gora nego inače za ovo doba godine'.

"Imamo haotičnu situaciju u kojoj vidimo skoro svakodnevne štrajkove kontrole vazdušnog saobraćaja, što remeti saobraćaj ne samo u Francuskoj već i širom Evrope, jer primorava avio-kompanije da skreću rute ka drugim zemljama", rekao je on.

Medina je delegatima na sastanku Međunarodnog saveta aerodroma u Barseloni rekao da je povećana vojna aktivnost smanjila količinu raspoloživog vazdušnog prostora do 20 odsto. Neki kontrolni centri obrađuju mnogo više saobraćaja zbog skretanja letova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>