• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kazne do 300 evra za "čuvanje" mesta na plaži: Oštre mere za turiste koji ostavljaju peškire na pesku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika

  • 1
Leto plaža ljudi more suncobrani odmor Foto: Tanjug/AP

Primorska mesta oko španskog grada Malage objavila su rat kupačima koji početkom dana postavljaju suncobrane na plaži kako bi rezervisali mesto, što je sve raširenija praksa koja ih sada može koštati kazne do 300 evra.

Takozvani "rat suncobranima" godinama je uobičajena praksa u Levanteu, jugoistočnoj španskoj obali, gde ranoranioci ostavljaju svoje stvari na plaži, ponekad i u zoru, kako bi imali dobro mesto na pesku pre nego što nastane gužva.

Stanovnici grada Alicantea završili su i u britanskim novinama pod optužbom da zauzimaju pozicije na prvoj liniji pre izlaska sunca kako bi turiste lišili komada peska.

Ova letnja bitka sada je stigla do obale Malage, na jugu Španije, gde su neke mesta već preduzela mere za suzbijanje ove kontroverzne prakse.

Mesta Algarobo, Velez Malaga i Toroks odobrila su novčane kazne do 300 evra za one koji ostavljaju svoje stvari bez nadzora s jedinom svrhom čuvanja mesta na plaži. Pritom su sledila primer iz okoline Valensije, sa spomenute obale Levantea, gde mjesta Kulera, Oropesa i Kalpe primenjuju strože kazne koje dosežu 3.000 evra za istu praksu.

- Nepošteno je da prva linija uz more, koju svi toliko žele, bude rezervisana - rekla je Vanesa Lopez, iz mesta Toroks.

- Redovno pronalazimo napuštene stolice, suncobrane i druge stvari - dodala je u tom mestu s 19.000 stanovnika uz Sredozemno more.

Lopez kaže da mesto sada ima pravilnik o zabrani "rezervacije fizičkog prostora na plažama, u bilo koje doba dana ili noći, stavljanjem u pesak bilo koje vrste predmeta ili stvari bez fizičke prisutnosti vlasnika osobe."

Mera je rezultat "brojnih pritužbi" stanovnika i kupača koji tvrde da je prvi red obale satima zauzet bez prisutnosti vlasnika tih objekata.

U Toroksu lokalna policija patrolira plažom kako bi proverila poštuju li se propisi. Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika. Ako ih žele vratiti, vlasnici moraju platiti cenu preuzimanja između 30 i 50 evra, zavisno od lokacije.

Vlasnici mogu preuzeti svoje stvari u policijskoj stanici u roku od 14 dana, pre nego što steknu kategoriju "otpada".

Ovim merama mesta žele zagarantovati korišćenje plaža kao javnog dobra, sprječavajući rezervaciju prostora i pružajući svim građanima jednake mogućnosti uživanja u pesku i moru.

(Telegraf Biznis)

Video: Krenula prva vozila novootvorenom obilaznicom oko Beograda: Provozajte se ovom rutom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>