• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odstrel i rezervati za divlje svinje i mangulice: Odbor za poljoprivredu doneo zaključak o afričkoj kugi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
afrička kuga svinja, svinje Foto: D. Grujić

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, doneo je zaključke u vezi zarazne bolesti afričke kuge svinja, da bi se izbegle još veće ekonomske štete.

Odbor je preporučio je resornom Ministarstvu da uz podršku lovačkih saveza pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge napuštene autohtone vrste odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, a da vlasnici autohtonih vrsta kontrolu nad životinjama uspostave na svojim imanjima.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, Odbor preporučuje pojačanu kontrolu zaraženih područja koja uključuje saobraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima.

- Da vlasnici životinja sa pojačanom pažnjom prate zdravstveno stanje svojih životinja i da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru -  kaže se u saopštenju.

Odbor smatra da treba razmisliti o ideji Privredne komore o kompenzacionom fondu, u vezi ove i drugih šteta. Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zaključak je doneo na sednici održanoj 1. avgusta, a na osnovu člana 56. Poslovnika Narodne skupštine.

(Telegraf Biznis)

Video: Romić: "Klanica je manje, ali su rezultati proizvodnje u rangu sa evropskim"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>