• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Taman kad smo pomislili da su cene počele da padaju, u julu je hrana u svetu ponovo poskupela

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istovremeno, pale su cene žitarica - mesečno za 0,5 odsto, i mleka - za 0,4 odsto, sedmi put zaredom, kao i cene mesa - za 0,3 odsto

  • 2
ruckovi, namirnice Foto: Telegraf.rs

Cene hrane u svetu su u julu porasle nakon dvomesečnog pada, zaključak je danas objavljenog izveštaja Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

FAO indeks cena hrane je porastao na 123,9 poena sa junskih 122,4 poena, ali on je za 16,6 poena niži nego u istom mesecu prethodne godine, navodi se na sajtu ove organizacije. Vrednost ovog indeksa je u maju bila 124,2 poena, a u aprilu 127,7 poena.

Na mesečnom nivou je zabeležen značajan rast cena biljnih ulja zbog veće svetske potražnje - za 12,1 odsto, kao i osetan pad cena šećera - za 3,9 odsto, pre svega zbog dobrih rezultata žetve šečerne trske iz Brazila i pozitivnih vesti iz Indije.

Istovremeno, pale su cene žitarica - mesečno za 0,5 odsto, i mleka - za 0,4 odsto, sedmi put zaredom, kao i cene mesa - za 0,3 odsto.

(Telegraf Biznis)

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GRB

    5. avgust 2023 | 12:49

    Nije u svetu poskupela hrana, nego je samo kod nas poskupela i najskuplje gorivo imamo i najmanje plate u privatnom sektoru(minimalac) KATASTROFA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>