• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki milijarder Bil Akman izazvao pometnju: Gde bi zarada mogla da bude veća od 5 odsto?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inflacija u SAD iznosila je 3% u junu, dok su prinosi na 30-godišnji trezor dostigli 4,2% - što je najviše od početka novembra

  • 0
Bill Ackman Foto: Profimedia

Američki milijarder Bil Akman rekao je da se kladi protiv 30-godišnjih trezora kao zaštite od uticaja dugoročnih stopa na akcije u "svetu sa upornom inflacijom od 3 odsto".

Osnivač kompanije Pershing Square Capital Management napisao je u postu na Iks platformi, nekadašnjem Tviteru, da veruje da je ovo jedna od retkih makro investicija koje "još uvek nude razumno asimetrične isplate" - gde je potencijal za dobitke veći od rizika od pada.

Medveđi komentari menadžera hedž fonda dolaze dan nakon što je rejting agencija Fič snizila dugoročni rejting SAD sa AAA na AA+, izazivajući gnev Bele kuće i naglašavajući ozbiljnu zabrinutost u vezi sa rastućim fiskalnim deficitom SAD.

Akman tvrdi da ako američka inflacija bude 3% na duži rok umesto 2%, prinosi na 30-godišnji trezor mogli bi dostići 5,5% "i to se može dogoditi uskoro".

Inflacija u SAD iznosila je 3% u junu, dok su prinosi na 30-godišnji trezor dostigli 4,2% - što je najviše od početka novembra.

- Iznenađen sam koliko su niske dugoročne stope u SAD ostale u svetlu strukturnih promena koje će verovatno dovesti do viših nivoa dugoročne inflacije, uključujući deglobalizaciju, veće troškove odbrane, energetsku tranziciju, rastuća prava i veću pregovaračku moć radnika - rekao je on.

Milijarder je ukazao na nekoliko faktora, uključujući želju Kine i drugih zemalja da se finansijski odvoje od SAD, rastuću zabrinutost u vezi sa američkom upravom, fiskalnu odogovornost i političke podele - poslednja tri pitanja dovela su do poslednjeg snižavanja ocene Fiča.

Takođe je očekivao da bi kraj kontrole krive prinosa u Japanu povećao relativnu privlačnost japanskih državnih obveznica u odnosu na trezore SAD prenosi Cnbc.

Japanski investitori trenutno su najveći strani kupci američkih državnih zapisa. Banka Japana je u petak neočekivano popustila kontrolu krive prinosa na 10-godišnje japanske državne obveznice, obećavajući veću fleksibilnost u omogućavanju da prinosi porastu na 1% sa trenutnih 0,5%.

Taj potez je bio prilagođavanje da bi se održala dugotrajna ultra-laka pozicija monetarne politike.

- Takođe sam bio zbunjen zašto (Ministarstvo finansija SAD) nije finansiralo našu vladu u dužem delu krive u svetlu značajno nižih dugoročnih stopa - rekao je milijarder.

- Po mom mišljenju, ovo ne izgleda kao mudro upravljanje rokovima - dodao je Akman, naglašavajući da mu se čini da su dugoročni trezori takođe preskupi.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>