• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Er Srbija vraća državi 20 miliona evra: "Oborili smo poslovni rekord"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto

  • 0
Air Serbia, Etihad Airways Airbus A319 Foto: Salinger Igor

Kada je reč o učinku Er Srbije u prvih šest meseci 2023. godine, postignuti su rekordni rezultati za više parametara, i stoga je ova kompanija saopštila da će Republici Srbiji vratiti 20 miliona evra.

Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na - do sada rekordnu pretpandemijsku 2019.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

U pomenutom periodu, Er Srbija je obavila ukupno 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Kao efekat dobrog operativnog poslovanja, zabeležen je i rekordan finansijski rezultat. Srpska nacionalna avio-kompanija je, prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvih pola godine zabeležila profit od 22,4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu, saopšteno je.

"Imajući u vidu dobar finansijski rezultat, Er Srbija je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije. Er Srbija se i ovim putem zahvaljuje Vladi Republike Srbije na podršci i ističe da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji", navode iz kompanije.

Podsećamo, Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom kovid-19 tokom 2020, odnosno 2021. godine.

O tome je govorio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Nacionalna avio-kompanija “Er Srbija” će tokom ove godine, zbog dobrih poslovnih rezultata, vratiti Republici Srbiji 20 miliona evra", objavio je danas na svojim društvenim mrežama,

Vesić je istakao da “Er Srbija”, beleži rekordne rezultate i da je jedna od najsnažnijih regionalnih avio-kompanija u ovom delu Evrope.

Ministar je rekao da su, kada je reč o učinku “Er Srbije” u prvih šest meseci ove godine, postignuti rekordni rezultati za više parametara.

Naveo je da je samo u prva dva kvartala tekuće godine srpska nacionalna avio-kompanija prevezla oko 1,7 miliona putnika što je, dodao je, za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>