• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Loše vreme pogodilo i letnje rasprodaje: Prodaja nikad manja, butici prazni, roba se gomila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korigovano za inflaciju, međugodišnji pad celokupne maloprodaje u julu iznosio je 3 odsto

  • 3
garderoba, kupovina, šoping, rasprodaja, butik Foto: Shutterstock

Visoka inflacija pogodila je maloprodaju širom sveta, a ako tome još dodamo nestabilno vreme koje je u letnjim mesecima zahvatilo veći deo starog kontinenta, ne čudi što je prodaja sve manja. To pokazuju i poslednji podaci iz Škotske.

Podaci Škotskog maloprodajnog konzorcijuma (SRC) i KPMG pokazuju da je prodaja u julu ispod tromesečnog prosečnog rasta od 9,1 odsto i 12-mesečnog prosečnog rasta od 8,5 odsto.

Prodaja letnje odeće i obuće bila je teško pogođena jakom kišom tokom jula. SRC je upozorio da "dvostruko opterećenje" visoke inflacije i kamatnih stopa znači da jul možda neće biti poslednji mesec razočaravajućih prodaja.

Trgovinsko telo je takođe saopštilo da bi eventualni rast prodaje mogao biti odraz rasta cena, a ne povećanja obima.

Prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je prošlog meseca za 0,9 odsto, ali je to pad u odnosu na isti period prošle godine, kada je prodaja neprehrambenih proizvoda porasla za 3,7 odsto.

Korigovano za inflaciju, međugodišnji pad celokupne maloprodaje u julu iznosio je 3 odsto.

- Verovatno je pred nama nekoliko teških meseci za već teško pritisnutu maloprodajnu industriju. Proizvodi za kuću prodaju se više nego bilo koji drugi. Međutim, zbog lošeg vremena, obnavljanje letnje garderobe je zanemareno, što je dovelo do toga da su mnoge kategorije odeće doživele negativne trendove u prodaji - kaže Evan MekDonald Rasel, zamenik šefa SRC.

(Telegraf Biznis)

Video: Zoran je poslednji obućar u Bogatiću: Za mlade je ovo prljav posao, a pare su male

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonović

    20. avgust 2023 | 22:41

    Stvari su postale bezobrazno skupe, nije do vremena, nego do pohlepe. Čekam jednu stvar da snize, neće više od 30%, povuku tu stvar i sledeće sezone je okače po ful ceni, o tome se radi!!!

  • Jeja

    21. avgust 2023 | 10:59

    Ne znam o kojim stvarim i rasprodajama govore jer se toliko namece tortura brendirane robe da covek ako nije odeven u tim stilu kao da je bednik naveci ... sve je normlano sramota ... odeca bez marke , voznja busom , biti vaspitan , biti obrazovan , biti vredan, biti lojalan prijatelju ... u krajnjoj liniji cene su nevazne vazni su ljudi i kriterijumi ... tada ni cene ne bi bile visoke jer bi se ignorisao "otrovan " trend da svi budu uniformisani i markirani. To je tako duboka strategija da cu se ovde zaustaviti.

  • kiza

    20. avgust 2023 | 23:28

    Da, kisa….

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>