• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Balkansku zemlju zovu mala Italija, a cene su mnogo niže: I Đorđa Meloni "zbrisala" tamo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Strani turizam u Albaniji je u procvatu od 2019. godine

  • 1
Saranda, Albanija Saranda, Albanija / Foto: Sibylle A. Mller / Alamy / Alamy / Profimedia

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je imala neočekivanu posetu Albaniji ove nedelje, pridruživši se tako hiljadama turista koji su za odmor izabrali ovu balkansku zemlju umesto Italije, zbog visokih cena i velikih vrućina u Čizmi.

Meloni se, piše FT, odlučila za niskobudžetno putovanje, trajektom iz južne italijanske regije Pulja, gde je bila na odmoru sa porodicom, do albanske luke Vlora.

Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, kako navodi FT, Albanija se decenijama bori da se "otrese" reputacije korupcije i organizovanog kriminala koji su naterali stotine hiljada Albanaca da emigriraju.

Ali, sada uživa u ekonomskom preporodu, delom zbog turističkog buma.

Naime, udvostručen je broj putnika koji dolaze u Albaniju avionom - u odnosu na godinu dana ranije, a privlače ih mediteranske plaže i konkurentne cene. O tome je izvestio aerodromski operator ACI Europe.

Otvaranje niskotarifnih linija ka albanskim aerodromima doprinelo je tom skoku, saopštio je ACI. Broj noćenja je takođe porastao, a najnoviji podaci Evrostata pokazuju - 261.000 noćenja stranih turista u Albaniji u prvom kvartalu 2023, što je 152 odsto više u odnosu na isti period 2019.

Strani turizam u Albaniji je, inače, u procvatu od 2019. godine, dok se putovanja u neke tradicionalne evropske destinacije, poput Italije, nisu vratila na nivoe pre pandemije.

Zapravo, mnogi turisti u Albaniji su Italijani, koji su izbegavali domaće ture.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • simeon

    17. avgust 2023 | 12:57

    Koja crna mala Italija, to je mala Azija na obalama Evrope!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>