• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Elektropunjači, kafići, prodavnice: Sve to će imati 20 "zelenih pumpi" na auto-putevima Srbije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je budućnost za koju Srbija mora da se pripremi jer će sve više automobila biti na električni pogon

  • 1
ekološki automobili, eko, punjac, gorivo Foto: Shutterstock

Tokom sledeće nedelje biće raspisan tender za uređenje 20 stajališta na autoputevima, na kojima će biti izgrađene "zelene" pumpe, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je objasnio da će 20 odmorišta na autoputevima biti pretvoreno u "zelene pumpe" - deo će ostati za parkiranje automobila i odmor vozača, ali će biti mnogo bolje uređen, dok će u drugom delu onome ko pobedi na tenderu biti dozvoljeno da postavi najmanje 10 brzih elektropunjača i napravi pravu "zelenu" pumpu koja će imati svoj kafić, prodavnicu i prostor za igru dece.

- Na autoputevima u našoj zemlji trenutno imamo osam punjača, instaliramo sada 10. Trenutno rekonstruišemo 26 naplatnih rampi i na svim većim biće elektropunjači. Sa ovih 20 odmorišta gde će biti najmanje po deset punjača imaćemo novih 200 punjača na autoputevima i kao zemlja biti opremljeniji elektropunjačima od mnogih zemalja EU - rekao je Vesić za televizuju Prva.

To je, kako je naveo, budućnost za koju Srbija mora da se pripremi jer će sve više automobila biti na električni pogon i zemlje koje ne budu imale dobru infrastrukturu neće privlačiti ljude koji putuju kroz te zemlje, već će birati neke druge zemlje.

Podsetio je da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koje je usvojila Skupština Srbije, predviđena obaveza da svi koji imaju regularne pumpe moraju da na određen broj mesta za točenje imaju elektropunjač tako da, istakao je, neće biti pumpe na autoputu bez dva ili tri elektropunjača.

AUTOPUT OTVARANJE VUČIĆ Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

- Kada se tome doda ovih 200 elektropunjača i ono što nabavljaju "Putevi Srbiji", mi ćemo biti zaista opremljeni i u tom smislu moći da konkurišemo najrazvijenijim zemljama EU što jeste naš cilj, da u svemu pratimo evropske standarde - zaključio je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Video: Pogledajte kako izgleda pred otvaranje deonica auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V HAN

    18. avgust 2023 | 14:37

    Samo gradite jer nam to nam to mnogo znači nama na jugu,za korupciju i kriminal ne brinite jer nam ne smeta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>