• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teku radovi na obilaznici oko Zlatibora: "Moderna saobraćajnica za bolju vezu kroz zapad Srbije"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada Srbije ove godine izdvojila je ukupno 450 miliona dinara za radove na obilaznici oko Zlatibora

 • 1

Buduća obilaznica oko Zlatibora značajno će ubrzati i olakšati dolazak na najposećeniju srpsku planinu, ali će i preusmeriti veliki deo saobraćaja, za sve kojima Zlatibor nije krajnje odredište, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom obilaska radova na izgradnji obilaznice oko ove planine.

“Sada radimo 1,6 kilometra buduće obilaznice, koja će izlaziti na autoput Požega – Кotroman. Кada završimo privh 1,6 kilometara, uradićemo još jedan kilometar“, rekao je Vesić.

Naveo je da je Vlada Srbije ove godine izdvojila ukupno 450 miliona dinara za radove na obilaznici oko Zlatibora. Deo sredstava ulaže i opština Čajetina.

„Кada bude završena, imaćemo obilaznicu koja će izlaziti na auto-put Požega - Кotroman, koja će omogućiti da Zlatibor zaobiđu svi koji ne dolaze ovde. Važno je da će to doprineti i čistijem vazduhu i zaštiti životne sredine“, rekao je Vesić.

On je naveo da će ove godine biti rekonstruisano 15 kilometara magistrale prema Crnoj Gori, od Čajetine do Borove glave.

„To je najlošiji deo magistralnog puta prema Crnoj Gori i očekujemo da u septembri ili oktobru krenemo u njegovu obnovu“, dodao je Vesić.

U skladu sa obećanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, resorno Ministarstvo će sa opštinama Čajetina i Priboj raditi na uspostavljanju gondole između Tornika i Pribojske banje.

„Ta gondola treba da omogući život za Pribojsku banju, da poveže sve ove opštine i da objedini ponudu Zlatibora, Zlatara i Priboja. Da ceo ovaj kraj ima jedinstvenu turističku ponudu, da bude atraktivniji za turiste“, ukazao je ministar.

Ponovio je da će se graditi i brza saobraćajnica od Nove Varoši do Duge poljane, koja će biti veza tog dela zapadne Srbije sa budućim auto-putem ka Crnoj Gori.

„To će poptuno promeniti život ovog kraja. I obilaznica i obnova svih lokalnih i magistralnih puteva, odnosno saradnja sa opštinom Čajetina, primer su kako republika i lokalne samouprave mogu zajedno da rade, za dobrobit svih, ljudi koji ovde žive, ali i turista“, rekao je Vesić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da Zlatibor kao turističko mesto prve kategorije zaslužuje da ima modrne saobraćajnice, što se ispunjava zahvaljujući ulaganjima same opštine, ali pre svega Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić

Foto: MGSI/Predrag Mitić

„Želimo da omogućimo dodatni komfor brojnim turistima koji dolaze na Zlatibnor, prolaze ovuda prema crnogorskom primorju ili Republici Srpskoj“, rekao je Stamatović.

Zlatibor je, kaže, čvorište, a uz izgradnju i obnovu infrastrukture i strateške planove, kao i sve više turista, radi se na tome da Zlatibor za tri ili četiri godine postane svetski turistički centar i brend, za pripreme sportskih ekipa, za različite ciljne grupe, za zdravstveni, kulturni, verski manifestacioni turizam...

Stamatović je dodao i da je cilj da se ceo taj region razvija i da se povežu turističke destinacije, poput Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Tare, Mokre Gore, Zlatibora...

„Zlatibor može da odgovori svim potrebama savremenih turista, a za to je potrebna dobbra infrastruktura. Sva ova ulaganja države, Ministarstva, to može da bude garant da će Zlatibor opravdati status najposećenije planine u Srbiji“, rekao je Stamatović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  20. avgust 2023 | 07:36

  Tako ćemo ga lakše zaobići, jer je postao betonsko naselje

  1
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>