• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zakerberg je možda stvorio imperiju, ali da li je zaista uspešan lider? Ovaj potez će ga koštati - skupo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni i šefovi često su govorili o svojim životima van kancelarije, dok su pokušavali da se snađu u neizvesnom vrhuncu pandemije, ali trend se sada preokreće

  • 0
Kompanija Meta Mark Zakerberg Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Kompanija Meta bila je među prvima koja je uvela rad od kuće za vreme pandemije, ali i nastavila tu praksu kasnije: zaposlenima je dato pravo izbora - mogu da rade trajno na daljinu, ako žele, ali uz nešto nižu zaradu.

Ali, najnoviji preokret u Metinoj "sagi" o povratku u kancelariju - sada se ne odražava dobro na izvršnog direktora Marka Zakerberga, kaže stručnjak sa Univerziteta Harvard, Heidi K. Gardner.

Nova obaveza o dolasku na posao, za zaposlene sa punim radnim vremenom, navodno uključuje tri radna dana sedmično, zatim tzv. "ukucavanje" zaposlenih (očitavanje karticom prilikom dolaska/odlaska) i prikazivanje fizičke lokacije u svakom trenutku, od strane radnika.

Meta je uspostavila široko rasprostranjenu politiku rada na daljinu 2021. godine, pre nego što je u junu objavila prelazak na hibridni raspored. Ali, sve do prošle nedelje tehnološki gigant nije izneo detalje "nove" politike poslovanja, prema dopisu do kojeg je došao Insajder, a u kojem se navodi da će aktuelna pravila stupiti na snagu 5. septembra.

Ipak, uvođenje tolikih promena politike u tako kratkom vremenskom periodu verovatno će izazvati „ogromnu količinu nepoverenja u rukovodstvo i instituciju, i to nije iznenađujuće“, kaže Hajdi K. Gardner, savetnica za rukovodstvo i istaknuti saradnik na Harvardu, piše CNBC.

- Lideri moraju da se postaraju da praktikuju transparentnost i da njihovi postupci budu u skladu sa izrečenim. Uspostavljanje poverenja je suštinski deo liderstva i potrebna je empatija da bi se to poverenje stvorilo - kaže ona.

Zaposleni i šefovi često su govorili o svojim životima (privatnosti) van kancelarije, dok su pokušavali da se snađu u neizvesnom vrhuncu pandemije, ali trend se sada preokreće. Lideri sada samo žele da dođu do rezultata. Ne mogu postići i rezultat i biti empatični, tvrde neki stručnjaci.

U Metinom slučaju, tehnološki gigant je otpustio više od 20.000 radnika između novembra 2022. i maja 2023. Neki od tih bivših zaposlenih o otkazu su obavešteni putem e-pošte, što je izazvalo još veći rascep poverenja između Zakerberga i osoblja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>