• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaćinstva u evrozoni se sve manje zadužuju kod banaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je 27. jula referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom

  • 0
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Banke u evrozoni su u julu pozajmile domaćinstvima 6,86 biliona evra, što je za 1,3 odsto više nego u istom mesecu lane, saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Ovako nizak međugodišnji rast kredita za domaćinstva je poslednji put zabeležen u novembru 2015. godine, proizilazi iz podataka ECB na sajtu ove organizacije.

Vrednost kredita za privatni sektor, koji obuhvata kako domaćinstva, tako i kompanije, je u julu porastao za 1,6 odsto, a to je najslabiji tempo rasta od juna 2016. godine.

Evropska centralna banka (ECB) podigla je 27. jula referentnu kamatnu stopu deveti put zaredom, na 4,25 odsto, a troškovi zaduživanja su postali najveći od od oktobra 2008. godine, prenele su agencije.

Kamatna stopa na depozite iznosi 3,75 odsto, što je najviše u protekle 22 godine. Od početka ciklusa pooštravanja u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo pooštravanja u njenoj istoriji.

U drugom tromesečju zabeležen trgovinski suficit

EU je u drugom tromesečju zabeležila mali trgovinski suficit od milijardu evra, saopštio je Evrostat.

U EU je zabeležen trgovinski suficit prvi put nakon šest uzastopnih kvartala trgovinskog deficita, pre svega zbog pada cena energenata. Ovo je mnogo bolji rezultat u odnosu na treći kvartal 2022. godine kada je EU zabeležila trgovinski deficit od čak 155 milijardi evra.

Izvoz energenata u zemlje van EU je u drugom kvartalu pao za 15,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a uvoz sirovina za 10,9 odsto.

U drugom kvartalu 2023. godine je EU imala trgovinski suficit od 15,6 milijardi evra u kategoriji hrana, piće i duvan, kao i suficit od 48,5 milijardi evra u trgovini hemikalijama.

Deficit u trgovini energentima iznosi 100 milijardi evra, što je bolje nego u prvom kvartalu, kada je u ovoj kategoriji zabeležen trgovinski deficit od 115,3 milijardi evra.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>