• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Duško je u prodavnici pazio da ne ukrade previše, ali je loše računao: Evo kakva kazna ga čeka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dušku (31) preti kazna od deset meseci bezuslovnog zatvora zbog krađe više proizvoda iz supermarketa vrednih oko 160 evra

  • 5
Davos svetski forum Foto: Tanjug/AP

Dušku (31) preti kazna od deset meeseci bezuslovnog zatvora zbog krađe više proizvoda iz supermarketa vrednih oko 160 evra.

Prema optužnici koja je podignuta ovih dana, on je u avgustu 2016. godine oko 13.50 sati u Zagrebu, Zagrebačka avenija 108, ušao u prodavnicu "Super Konzum" u nameri da ukrade više stvari.

Tako je ukrao deset pakovanja tunjevine Rio Mare, tri H&S šampona, Burn energetsko piće, dva komada Vhiskas hrane za mačke, Taft gel za kosu, Pik dimljenu šunku, slaninu, salamu od jelena, bosanski sudžuk, beli luk, salamu rustika sa buđom, pakovanje toalet papira Zeva.

Duško je u istrazi priznao krađu i objasnio kako je sabrao cene i pobrinuo se da ukupna vrednost ukradene robe ne prelazi 130 evra. U tom slučaju, naime, nema krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti, već ga prodavnica mora tužiti privatno.

Duško se, međutim, predomislio, što je na saslušanju u državnom tužilaštvu konačno i priznao, piše portal Danica.hr.

„Tačno je, ukrao sam tu robu iz Konzuma i baš sam pazio da vrednost ne pređe hiljadu kuna. Međutim, pogrešio sam jer sam u Konzumu uzeo i torbu u koju sam stavio ukradene stvari, a zaboravio sam to da uzmem u obzir“, rekao je sa žaljenjem Duško.

Čuvar ga je zaustavio sa ukradenom robom i pozvao policiju. Kako je Duško ranije osuđivan za krađu, tužioci traže 10 meseci bezuslovnog zatvora.

Inače, sve je više krađa robe male vrednosti u trgovačkim lancima, kada lopovi paze da vrednost ne prelazi 130 evra (1.000 kuna). Prema proceni trgovinskog sektora Hrvatske privredne komore, trgovinski lanci zbog krađe gube više od 1 posto prometa godišnje.

Kako je u Srbiji?

Slično je i u Srbiji, ali od kako je početkom 2003. godine spuštena granica za sitne krađe sa 15. 000 na 5.000 dinara za podnošenje krivične prijave protiv lopova u našoj zemlji, broj ovih krivičnih dela se smanjio, ali je i dalje ostao problem u mnogim prodavnicima, jer vlasnici i dalje "muke muče" kako bi se zaštitili od kradljivaca.

Za ovo krivično delo u Srbiji je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Međutim koju kaznu će sud izreći učiniocu ponajviše zavisi od ranije osuđivanosti učinioca. Ukoliko je neosuđivan najčešće će mu biti izrečena ulovna kazna zatvora ili novčana kazna. Sud ima mogućnost da mu izrekne i kaznu rada u javnom interesu, pa čak i sudsku opomenu. Onima koji su ranije više puta osuđivani sud u većini slučajeva izriče kazne zatvora.

U krivičnim postupcima za sitnu krađu po privatnoj tužbi troškovi postupka mogu biti od 100.000, 00 do 300,000, 00 dinara. Obavezivanje okrivljenog da plati ove troškove je često mnogo teže za njega nego sama sankcija.

A šta se najviše krade, čitajte u našem posebnom tekstu. 

(Telegraf Biznis)

Video: Lopov u prodavnici: Žena robu sa rafofa gura u jaknu i ne obazire se

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    29. avgust 2023 | 21:31

    Smanjiti sa 5000 din na 50 din pa ko ukrade preko 50 dinara ide u zatvor na 12 meseci.. Ne mogu oni da kradu a mi sto imamo prodavnice smo posteni i spustamo cene maximalno da narod ima da jede jer smo fini i nismo svi mi krivi sto neki prodavci dizu cene i pljackaju narod...ja se ugradim samo 300% od nabavne cene nisam kao oni sto prodaju po 10 x vecoj ceni.. Necu da ispastamo mi posteni prodavci sa 300% zarade po priizvodu zbog alavih..

  • Ma kako da ne

    31. avgust 2023 | 07:33

    Da bi se uveo red, mora da bude nulta tolerancija kao u Nemackoj, tamo ne smes ni vodu da popijes u marketu kao sto smo mi navikli, nema platicu kad odem na kasu, nego moras prvo da platis, tek onda se racuna da je tvoje, sve pre toga je krsenje zakona, cak se i za to privode ljudi, a ukrade li i zvaku ide odmah u pritvor, placa debelu kauciju da izadje, pa onda advokat, sudski proces, i sve to debelo kosta, da li mislite da bi kod nas neko krao posle toga??

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>