• 3

Vreme čitanja: oko 4 min.

Skoro svako četvrto dete u Nemačkoj je siromašno: "Veliki planovi, mala reforma"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nemačka vlada se napokon usaglasila oko reforme naknade za obezbeđivanje osnovnih potreba dece. Ali, kako bi to trebalo da funkcioniše u praksi?

  • 3
roditelji pitaju porodica deca majka i ćerka dete Foto: Pexels

Naknada za obezbeđivanje osnovnih potreba deteta (Kindergrundsicherung) smatra se najvažnijim socijalno-političkim projektom aktuelne nemačke vlade.

Cilj je da se suzbije siromaštvo dece.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, skoro svako četvrto dete u Nemačkoj pogođeno je siromaštvom ili socijalnom izolacijom, a posebno deca samohranih roditelja. Pre rasta inflacije, to je bilo svako peto dete, podseća Dojče vele.

Oko ovog pitanja, vladajuće stranke su vodile višemesečnu diskusiju. Zeleni su želeli opsežnu reformu i više novca za porodicu, ali su Liberali (FDP), s ministrom finansija Kristijanom Lindnerom na čelu, bili protiv te ideje.

Njegovo obrazloženje je bilo: "Nakon kriza poslednjih godina u budžetu jednostavno više nema toliko novca".

Osim toga, FDP zastupa načelni stav da problem siromaštva dece treba rešavati većim zapošljavanjem roditelja, a ne socijalnim davanjima.

Liberali su popustili tek nakon što je savezna ministarka za porodicu Liza Paus (Zeleni) u vladi blokirala zakonski predlog ministra finansija Lindnera.

Kancelar Olaf Šolc morao je da izvrši veliki pritisak na obe strane - da se pronađe kompromis, koji sada izgleda ovako:

Naknada za obezbeđivanje osnovnih potreba deteta biće uvedena od 2025. godine, ali će za nju iz budžeta biti izdvojeno 2,4 milijarde evra, a ne 12 milijardi, kako je to tražila ministarka Paus.

Kritičari zato tvrde da se radi samo o "kozmetičkoj promeni" i da siromašni roditelji za svoju decu neće dobiti mnogo više od onoga što već sada dobijaju.

Paus, pak, ističe da će tom reformom isplata siromašnim porodicama biti "brža, jednostavnija i direktnija".

keln, nemačka Foto: Shutterstock

Kako bi trebalo da izgleda nova naknada?

U Nemačkoj postoji nekoliko oblika finansijske pomoći za porodice, koja se dodeljuje po različitim osnovama: dečji dodatak, dodatni dečji doplatak za siromašne porodice, socijalna pomoć i drugo. Ali, to je za osobe kojima je pomoć potrebna često isuviše komplikovano.

Naknada za obezbeđivanje osnovnih potreba deteta trebalo bi da od 2025. objedini sva državna davanja za decu. To bi trebalo da omogući dobijanje potrebne pomoći i onima koji do sada nisu tražili ono što im po zakonu pripada, jer – ili ne znaju koja su im prava ili su im birokratske prepreke prevelike.

Ova naknada za decu trebalo bi da se sastoji od dva dela:

  • zagarantovanog iznosa koji dobija svako dete, nezavisno od prihoda roditelja;
  • dodatnog iznosa koji zavisi od starosti deteta čiji roditelji nemaju dovoljne prihode.

Prvi zagarantovani iznos trebalo bi da bude isplaćivan umesto sadašnjeg dečjeg dodatka. Dakle, što se tiče dodatka za decu na koji ima pravo svako dete, pa i ono iz najbogatijih porodica, promena je samo formalna.

Ono što se zaista menja jeste dodatna naknada za siromašne porodice. Njen iznos bi trebalo da zavisi od potreba. Cilj je, navodi se u koalicionom sporazumu nemačke savezne vlade, da "sva deca i mladi profitiraju i da mogu da ostvare svoja prava bez birokratskih prepreka".

porodica sin i ćerka roditelji Foto: Pexels

Da li će biti više novca za porodice, kao i za decu?

Za objedinjavanje sadašnjih oblika državne pomoći u jednu, kao i za time prouzrokovane troškove uprave - predviđeno je 2,4 milijarde evra. Za sada nema najava o eventualnom povećanju iznosa same naknade.

Ali, nakon novog proračuna socijalno-kulturnog egzistencijalnog minimuma, verovatno će doći do povećanja, što će precizno izračunati Savezni zavod za statistiku. Ipak, ministar finansija Kristijan Lindner već je naglasio da generalnog rasta naknada neće biti, jer on pre svega želi da "daje podsticaje za zasnivanje radnog odnosa".

I mada ova reforma verovatno neće doneti konkretna finansijska poboljšanja za decu iz siromašnih porodica, pozitivno je to što ostvarivanje svih prava na naknade više neće zavisiti od sposobnosti i obrazovanja roditelja.

Naime, kada roditelj podnese zahtev za dobijanje jedinstvene naknade, država je ta koja će morati da se pobrine da dete dobije sve što mu po zakonu pripada. Još nije moguće reći koliko će od predviđenih 2,4 milijarde evra biti potrošeno na samo tehničko sprovođenje, a koliko će zaista dospeti do dece kojima je pomoć potrebna.

Ali, stručnjaci već predviđaju da to neće biti mnogo. Vlada namerava da nacrt zakona do sredine septembra uputiti u zakonodavnu proceduru.

Kako zatražiti naknadu za decu?

Naknada za obezbeđivanje osnovnih potreba deteta trebalo bi da može da se zatraži onlajn. Nadležan će biti tzv. „Porodični servis Savezne agencije za rad“ (Familienservice der Bundesagentur für Arbeit).

Porodica će moći da na jednom mestu, jednostavno, proveri da li ima pravo na dodatnu naknadu za potrebe deteta. No, tek će se pokazati da li će to zaista i da funkcioniše u praksi. Za sprovođenje ovog ogromnog upravnog projekta ostaje samo 16 meseci, a poznato je da je digitalizacija nemačke uprave još u povojima, zaključuje DW.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    1. septembar 2023 | 09:16

    Kod nas tiga nema.

  • Febo

    1. septembar 2023 | 08:52

    Pa deca su siromasna zbog stanja u kojem su njihovi roditelji, tu bi trebalo isto nesto da se preduzme

  • S.S

    1. septembar 2023 | 14:18

    Da vam kažem,živim u Nemačkoj i znam zasigurno da sve te porodice i deca koja su siromašna,su iskljucivo deca ljudi koji su po azilom dosli l,neće da rade,primaju socijalu,imaju po petoro šestoro dece,a pazi sad svako dete prima 250€ do fakulteta,..Tako da Sta im treba više dati,radi pi*da ti materina..Pa ćeš imati norrmalno da živiš..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>