• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Mogućnost da stambene zajednice od osam ili 10 stanova podnesu zahtev": Ko sve ima pravo na priključak?

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Pravo na priključak ne znači da su legalizovali objekat", ponovio je ministar Vesić

  • 0
Zgrada stanovi

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da se pružanjem mogućnosti građanima koji žive u nelegalnim objektima da se legalno priključe na struju, vodu ili grejanje ostvaruju njihova ljudska prava, dodajući da očekuje da samo u Beogradu, gde ih i ima najviše, oko 50.000 objekata dobije priključak.

Za manje od tri nedelje, 15. septembra počinje rok od 30 dana za sve koji žive u nelegalnim objektima da se prijave za priključenje na struju, vodu, grejanje ili kanalizaciju, u skladu sa izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vesić je u gostovanju na televiziji pojasnio da će građani podnositi prijavu u opštinama u kojima žive.

- Tu će podnositi prijavu, popunjavaće formular, koji je već u opštinama. Potrebna dokumentacija se lako pribavlja, građani treba da prilože kupoprodajni ili ugovor o poklonu, a ukoliko to ne poseduju, mogu da prilože izjavu overenu kod notara, da u tom objektu žive sa porodicom - rekao je Vesić.

Posebno je naglasio da se ova mogućnost ne odnosi na investitore niti na poslovne objekte.

- Građani sa potvrdom iz opštine, odlaze u nadležna preduzeća sa kojima sklapaju govore, i plaćaju priključak po regularnoj ceni - naveo je ministar.

Napomenuo je da je rok od 30 dana, od 15. septembra do 15. oktobra, isključivo predviđen za prijave, odnosno da ne znači da će građani u tom periodu dobiti priključak, jer dinamika priključivanja zavisi od kapaciteta samih preduzeća, tehničkih karakteristika objekta...

Ministar je pozvao sve opštine da se dobro pripreme za proces prijave građana, da otvore posebne šaltere, angažuju dodatne ljude kako bi se zahtevi brže rešavali, kao i mobilne timove koji će na terenu pomagati građanima da popune formulare.

Zato će Ministarstvo poslati uputstvo lokalnim samoupravama, kako bi jasno znale šta su njihovi zadaci, kao i priručnik za građane u kojem će biti objašnjena cela procedura.

Vesić je naveo i da sada postoji mogućnost da stambene zajednice od osam ili 10 stanova, mogu da podnesu zahtev za priključak za celu zgradu.

- Pokušali smo i nadam se uspeli da predvidimo sve situacije u kojoj mogu da se nađu građani, jer nam je ideja da građani ostvare osnovna ljudska prava, bez prejudiciranja ishoda zahteva za legalizaciju. Pravo na priključak ne znači da su legalizovali objekat - rekao je Vesić.

Naveo je i da produženja roka od 30 dana za prijavu za priključak.

Ovo je papir koji morate da imate da biste nelegalni objekat prijavili na struju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>