• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski inženjeri i menadžeri idu putem Kine: Tamo će proći obuku za upravljanje brzom prugom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle brze pruge ka severu, država kreće u izgradnju brze pruge ka Nišu, koja će nastaviti ka Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji

  • 0
brza pruga Foto: Shutterstock

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će grupa srpskih inženjera i menadžera u oblasti železničke infrastrukture sledećeg meseca otputovati u Kinu, kako bi od kineskih kolega stekla iskustvo u upravljanju brzim prugama.

On je podsetio da su u toku radovi na izgradnji deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, u dužini od 108 kilometara, koji će biti završeni do kraja naredne godine.

- Već 2025. godine, nakon što naši mađarski partneri završe svoj deo od Budimpešte do granice, brzom prugom spojićemo dva glavna grada. Ovim projektom menjamo lice naše zemlje. U Srbiji se nikada nisu gradile brze pruge i iskustvo koje naši stručnjaci budu stekli u Kini, biće dragoceno i za njih, za buduće inženjere, za održavanje pruge - istakao je ministar.

Posebno je napomenuo da Srbija posle brze pruge ka severu kreće u izgradnju brze pruge ka Nišu, koja će nastaviti dalje ka Severnoj Makedoniji, pa i ka Grčkoj, Bugarskoj, Albaniji.

U planu je i brza pruga od Beograda preko Zagreba i Ljubljane do Beča i Venecije, a obnavlja se i pruga Beograd – Bar, grade se i obnavljaju regionalne pruge.

- U železnice se do 2015. gotovo ništa nije ulagalo. Danas, država ulaže milijarde u izgradnju i obnovu železnice. Naredne godine biće godine železnice i zato je posebno važno da imamo stručnjake čije će znanje i veštine odgovarati potrebama novog doba. U Kini će moći da steknu iskustvo upravljanja sofisticiranim tehnologijama, koje će sutra preneti i na svoje kolege u Srbiji - rekao je Vesić i zahvalio kineskoj vladi na pozivu koji je uputila srpskim stručnjacima.

Prugu Beograd – Budimpešta gradi konzorcijum Kineskih železnica, čija će vlada u septembru organizovati kurs izgradnji, upravljanju i održavanju brze pruge, na koji su pozvani i srpski stručnjaci. Obuka će obuhvatati tri modula – železnička tehnika i građevinska tehnologija, tehnologija upravljanja železnicom i tehnologija održavanja železnice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>