• 7

Vreme čitanja: oko 2 min.

“Vratili smo brodove u Zemun”: Otvoreno novo pristanište u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić je istakao da će uskoro biti objavljena sledeća lokacija za novu pristanište u Beogradu

  • 7
Pristanište Zemun Foto: Telegraf.rs

"Imamo devet pristaništa, dva na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali prvo beogradsko pristanište na Dunavu", istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić povodom otvaranja međunarodnog pristaništa u Zemunu "Pristan".

- Pristanište u Sremskoj Mitrovici je otvoreno, završavamo u Šapcu i stvorili smo uslove da imamo domaće linije između Beograda, Sremske Mitrovice i Šapca - dodao je ministar.

Inače, pristaništa na Dunavu imamo u sledećim gradovima: Novi Sad, Zemun, Smederevo, Kostolac, Golubac, Donji Milanovac i Kladovo.

U planu je izgradnja u Banastoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu.

- Sve je to deo projekta "Zaplovimo Srbijom", kroz koji pokušavamo da iskoristimo naše reke - naglasio je Vesić.

Ministar je naglasio da smo treća po redu zemlja, kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, nakon Austrije i Mađarske. Ali i da nismo koristili dovoljno potencijal reka.

- Prošle godine smo imali 1.419 kruzera i 135.000 putnika, na kraju avgusta smo na 122.000 putnika, što znači da nam je porast putnika 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Isuviše malo smo iskoristili naše reke. Zato pravimo čitavu mrežu, pred nama su veliki koraci i mnogo ulaganja u lučku infrastrukturu - istakao je Vesić.

Fabrika za preradu otpadnih voda

Ministar je istakao da je zagađenje Dunava i dalje veliki problem, ali da će to biti rešeno izgradnjom dve fabrike za otpadne vode.

- Mi kao grad svake godine u Dunav "sipamo" zapreminu otpadnih voda ekvivalentnu zapremini 60.000 olimpijskih bazena. Imamo preko 100 direktnih izliva u Savu i Dunav.

- Očekujem da ćemo naredne godine sa Evropskom unijom potpisati izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici. Radimo na početku realizacije fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu i uz pomoć te dve fabrike ukinućemo 95 izliva od 100 koliko ih ima. To će biti istorijska stvar za Beograd - zaključio je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    2. septembar 2023 | 10:36

    Jos kad bi napravili recni prevoz za Beograd sa par stanica,bilo bi sjajno.

  • Boža zemunac

    2. septembar 2023 | 11:30

    Alo.Vi koji ne znate, ZEMUN JE GRAD.

  • DonKyo

    2. septembar 2023 | 11:19

    Ovo nije u Beogradu vec u Zemunu, cim pre to shvati, bice i njemu lakse

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>