• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri važne stavke pred poslanicima danas: Kako će to uticati na naše lične finansije?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, pre svega od derivata nafte i cigareta, od oko četiri milijarde dinara do kraja godine

  • 1
Novac, evri, budžet Foto: Shutterstock

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za danas, na zahtev 104 narodna poslanika, vanredno zasedanje skupštine na kojem će na dnevnom redu, pored ostalog, biti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, te zakoni o akcizama i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, a poslanici će se izjasniti i o predlogu Vlade Srbije da za novog ministra privrede bude izabran Slobodan Cvetković.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je da se razmatraju i predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, o dualnom obrazovanju, prosvetnoj inspekciji, Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije, visokom obrazovanju, učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama van granica Srbije, o kulturi, kao i o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu.

Na dnevnom redu naći će se i predlozi o potvrđivanju više sporazuma između Srbije i drugih zemalja i međunarodnih političkih i finansijskih organizacija.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije i koji će se naći pred poslanicima, predviđeno je da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijarde dinara, što je za 60,6 milijardi više nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Rebalansom budžeta, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, obezbediće se sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara.

Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde, na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je usvojila Vlada Srbije predloženo je povećanje akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Povećanjem akciza očekuje se povećanje prihoda, pre svega od derivata nafte i cigareta, od oko četiri milijarde dinara do kraja godine.

U obrazloženju je istaknuto da je predloženo da se akciza na biogorivo i biotečnosti ne uvećava jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju još u razvoju, pa će se poreska politika oporezivanja ovih proizvoda detaljnije urediti nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    5. septembar 2023 | 10:09

    Samo nam još to treba i onako su cene otišle u nebesa.... a nikada ekonomski nismo bili jači.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>