• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nastavnici se hvataju za sopstveni džep: Potrepštine za čas nikada nisu bile skuplje, kutija olovaka 20 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 90 odsto nastavnika u Americi troši svoj novac na školske potrepštine i druge neophodnosti za učenike svake godine

  • 1
Neprimereno ponašanje učenika, škola, nasilje učionica, anarhija, nered na času Foto: Shutterstock

Roditelji nisu usamljeni u osećaju da "ove godine treba da izdvoje dodatan novac za povratak u školu". Nastavnici se osećaju isto, "kopajući duplje", kako bi zadovoljili potrebe odeljenja.

Sara Adkins iz Čikaga troši u proseku između 300 i 500 dolara godišnje, i to iz svog budžeta, bez nadoknade, na potrepštine za učionicu i učenike.

- Nedavno sam potrošila 40 dolara na balone i majicu, da bismo mogli da proslavimo treći dan, trećeg razreda sa stilom - rekla je ona.

Više od 90 odsto nastavnika u Americi troši svoj novac na školske potrepštine i druge neophodnosti za učenike svake godine, prema pisanju Nacionalne asocijacije za obrazovanje (NEA).

- Ranije sam kutiju od 50 olovaka plaćala 10 dolara, sada je ona 25  - rekla je jedna od nastavnica, ukazujući na rastuću cenu troškova.

Nadoknade za prosvetne radnike su se smanjile u poslednje dve decenije, kada su prilagođene inflaciji, prema Zavodu za statistiku rada.

NEA je izvestila da je prosečna nacionalna plata nastavnika u javnim školama u 2021-22 porasla za 2% u odnosu na prethodnu godinu na 66,745 dolara i da se predviđa da će porasti za dodatnih 2,6% u 2022-23.

Nastavnici u proseku zarađuju 3.644 dolara manje nego pre 10 godina, saopštila je NEA.

Rastući troškovi pogađaju i roditelje u Srbiji, pa tako, prema pisanju Telegraf Biznisa sveske A4 formata uveliko koštaju više od 100 dinara, a drvene bojice - one bolje, idu od 600 pa do 1.000 dinara po kompletu.

Mnogi roditelji, u jeku nemilih situacija, se sve ćešće odlučuju i za kupovinu pametnih satova sa ugrađenim GPS-om, koji je takođe dodatni trošak na već "izlizan" kućni budžet.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    5. septembar 2023 | 10:33

    Pametni sat obavezni deo školskog pribora za roditelje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>