• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imate još jedan trošak za školu, ali pametan: Koliko košta satić-smartić i šta nam kaže mama Milica (35)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Satić funkcioniše tako što se poveže na telefon, tako da dete nema kontrolu nad podacima koji se unose, već je roditelj taj koji odlučuje

  • 2
satic Foto: Shutterstock

Do skoro, deo školskog budžeta bile su sveske, knjige, odeća, obuća i ostali pribor, a od rekvizita - eventualno su se kupovali kišobran, kabanica, šnalice, gumice...

Međutim, roditelji u poslednje vreme sve više "računaju" i na tzv. satić-smartić, odnosno pametni sat za decu sa GSP-om i sa raznim opcijama koje im omogućavaju da prate dete iz bezbednosnih razloga, da ga pozovu...

O satiću-smartiću smo, podsećamo vas, nedavno pisali ovlaš, kada smo sumirali sve rashode za školu, a sada vam donosimo priču jedne zadovoljne mame.

Dobra stvar je što dete ne može pozvati nikakav stranac, tj. niko čiji broj nije umemorisan u imenik, a zahvaljujući naprednim funkcijama - može se podesiti da satić bude van upotrebe za vreme školskih časova.

- Devojčica nam je ove godine krenula u prvi razred, te smo odlučili, ne zbog pomodarstva, već zbog sigurnosti, da joj kupimo taj čuveni satić-smartić o kojem se priča (smeh). Odabrali smo mobilnog operatera kod kojeg smo i mi, suprug i ja, i plaćamo mobilnu uslugu 500 dinara mesečno (cena zavisi od paketa, a ugovorna obaveza nam je 24 meseca). Konkretno u paketu koji smo uzeli, ona ima 50 minuta razgovora ka svim mrežama, 50 poruka i 50 megabajta, plus neograničen razgovor u svojoj mreži - kaže nam Milica (35) iz Beograda.

Satić funkcioniše tako što se poveže na telefon, u ovom slučaju na telefon mame Milice, koja onda na svom uređaju podešava kontakte koje će dete imati u satiću. Samo kontakti koje roditelj/staratelj ubaci - mogu da dođu do deteta, i dete može pozvati samo te brojeve/ljude. Ista je opcija i za SMS, a postoji i mogućnost video poziva.

Što se tiče poruka, pošto ne postoji mogućnost kucanja, odnosno nema tastature na satu, dete može poslati samo fotografiju, emotikon ili glasovnu poruku.

Na primer: "Mama, stigla sam kući".

satic smartic Foto: Shutterstock

Ima i internet

Iako bi mnogi rekli da smo dovoljno okruženi virtuelnom mrežom, to je, ipak, svet u kojem danas živimo i koji ne možemo izbeći - ali ne treba ni zloupotrebiti. Ovakve tehnologije treba da nam ukažu na to da postoje rešenja koja su osmišljena kreativno, tako da deci budu zabavna, ali su tu, pre svega, iz bezbednosnih razloga.

- Ono što je dobro, jeste mogućnost povezivanja na internet, odnosno WiFi, a to sve opet ja podešavam. Dakle, ne može dete samo (ako nema mobilni telefon). Ja dodajem mrežu na koju će da bude prikačena, i istakla bih mogućnost praćenja lokacije deteta jer tačno možete videti gde se dete nalazi u tom momentu, a postoji i istorija kretanja - kaže Milica za Telegraf Biznis.

Prema njenim rečima, može se postaviti tzv. "bezbednosni krug" (ruta kretanja), a telefon se oglasi svaki put kada dete napusti taj krug, jer se kretanje prati u realnom vremenu.

satic smartic Foto: Shutterstock

Kada je dete u školi, može se postaviti opcija da samo prati koliko je sati ili uputi hitan poziv.

- Dobra stvar je da dete, suštinski, ima internet, ali ga i nema, jer ne može da ga koristi kao mi, odrasli (smeh). Postoji samo jedna igrica, ali prilično beznačajna, tu je radi kratkotrajne zabave. Jednostavno, nema opcija koje mogu da odvlače pažnju, već samo onih koje su korisne.

- Znači nam ova naprava, jer nam škola nije baš prekoputa kuće, treba da prelazi ulicu, da hoda dobrih 15-ak minuta. Ići će sve češće i napolje s drugarima sama, do prodavnice - kaže nam Milica za kraj.

Inače, ako ne kupujete uređaj plus broj preko operatera, već samo aparat u radnji, cene u Srbiju se kreće od 25 do 100 evra. Cena zavisi od broja funkcija, modela, proizvođača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aman

    3. septembar 2023 | 22:25

    Kakve sugurnosti. Stavili ste detetu sat koji zraci na ruku, ja ne znam da li uko razmislja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>