• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić pozvao građane da se prijave za priključke nelegalnih objekata na komunalnu infrastrukturu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Resorno ministarstvo napravilo je brošuru u kojoj se građani mogu informisati o potrebnim dokumentima

  • 2
bojler, struja Foto: shutterstock.com

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je danas sve građanke i građane koji žive u nelegalnim objektima da se prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju što će, podsetio je, moći da učine u periodu od 15. septembra do 15. oktobra.

Naveo je da je to omogućeno izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju koje su urađene na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da se te izmene odnose samo na građane koji sa svojim porodicama koji žive u nelegalnim objektima, ali ne i na poslovne objekte niti na investitore.

“Ovo je naša obaveza, kao države, da omogućimo ljudima da imaju osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na infrastrukturu što nema nikakve veze sa statusom objekta, odnosno ne prejudicira odluku o ozakonjenju jer se svi ovi objekti nalaze u procesu ozakonjenja”, rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva.

Objasnio je da će građani moći da se prijave u opštinama i podsetio da je resorno ministarstvo napravilo brošuru u kojoj se građani mogu informisati o potrebnim dokumentima, rokovima, tehničkim uslovima za priključenje…

To je, dodao je, brošura kako za građane tako i za one koji će obrađivati predmete.

“Tu brošuru ćemo distribuirati opštinama koje će moći da ih daju građanima, a građani će moći da je skinu i u elektronskoj formi. Na taj način ćemo pomoći svima onima koji imaju pravo da se priključe da to pravo i iskoriste”, rekao je Vesić.

Pozvao je opštine da se dobro organizuju i obezbede posebne šaltere za prijavu, kao i više ljudi koji će obrađivati zahteve kako bi sve na vreme bilo završeno.

Vesić je napomenuo da nije nephnodno da se do 15. oktobra izvrši samo tehničko priključenje na komunalnu infrastrukturu jer se, dodao je, do tog datuma samo stiče pravo na priključenje.

Kako je dodao, građani sa rešenjem koje dobiju od opštine mogu da odu u elektrodistibuciju, vodovod i kanalizaciju, toplane ili “Srbijagas” i izvrše priključenje, a vreme priključenja i način zavisi od kapaciteta samih preduzeća prema cenovniku koji imaju.

Govoreći o zajedničkim tagovima za elektronsku naplatu putarine, koji već funkcionišu između Srbije i Severne Makedonije, ministar je naveo da se očekuje da tokom septembra počnu da rade tagovi i sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

Naveo je da su u toku pregovori i da se očekuje da će uskoro biti potpisani sporazumi o tome sa oba preduzeća u BiH – u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Takođe, dodao je da se pregovara i sa Grčkom i Italijom, te izrazio nadu da ćemo do početka sledeće sezone imati zajedničke tagove i sa tim državama.

Ministar se osvrnuo i na železničku infrastrukturu i podsetio na radove na brzoj prugi između Beograda i Budimpešte koja će biti završena do 2025. godine.

“Ponosan sam na brzinu kojom se pruga radi. Do 2024. godine ćemo imati završenu prugu između Novog Sada i Subotice što znači da ćemo, posle testiranja, moći da pustimo vozove tako da će se od Beograda do Subotice stizati za sat i 12 minuta”, rekao je Vesić.

Naveo je da će 2025. godine krenuti brzi voz Beograd-Budimpešta i da će se stizati za oko tri sata.

Kada je reč o beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, Vesić je rekao da će na tom aerodromu ove godine biti oko sedam miliona putnika što je, istakao je, istorijski rekord.

Naveo je da je nacionalna avio kompanija “Er Srbija” poslednjeg dana avgusta imala 2.760.000 putnika čime je dostigla broj putnika iz čitave 2022. godine.

“Do kraja ove nedelje ‘Er Srbija’ će preći 2,81 milion putnika što znači da ćemo imati više nego u najuspešnijoj godini u istoriji te kompanije, a to je 2019. godina”, rekao je Vesić i dodao da se očekuje da će “Er Srbija” ove godine imati oko 3,5 miliona putnika.

To, istakao je, znači da Beograd i Srbija postaju sve značajnije saobraćajno čvorište i sve značajnija vazdušna destinacija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    5. septembar 2023 | 11:05

    Ja imam legalno objekt pa cekam vec nekoliko meseci na prikljucak i mislim da cu se jos dugo nacekati

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>