• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nastavlja se kompanijski horor: "Qantas" ilegalno otpustio 1.700 radnika tokom pandemije?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Visoki sud Australije potvrdio je ove činjenice, iako je "Qantas" imao "opravdane komercijalne razloge" za taj potez

  • 1
KLM, Avianca, Qantas Foto: Shutterstock

Najviši sud Australije odbio je ponudu kompanije "Qantas" da poništi presudu vezanu za to da je ovaj gigant nezakonito ukinuo 1.700 poslova tokom pandemije.

Sud je jednoglasno potvrdio da je avio-prevoznik nezakonito otpustio osoblje na 10 aerodroma u novembru 2020.

U presudi je utvrđeno da je "Qantas", kojeg prate i druge kontroverze, prekršio australijski Zakon o poštenom radu, koji štiti prava zaposlenih.

Kompanija se izvinila zbog date situacije, ali je ostala pri stavu da je to bila "neophodna finansijska mera" tokom perioda kovida.

"Qantas" je otpustio osoblje koje rukuje prtljagom, kao i čistače, na aerodromima širom Australije, u vreme kada je nacija zatvorila svoje granice i kada je posao opao.

"Kao što smo rekli od početka, duboko žalimo zbog ličnog uticaja koji je odluka o spoljnom poslovanju imala na sve one koji su pogođeni i iskreno se izvinjavamo", navodi se u saopštenju od srede.

Visoki sud Australije potvrdio je ove činjenice, iako je "Qantas" imao "opravdane komercijalne razloge" za taj potez; konstatuje se da je lišio radnike prava na "uključivanje u zaštićene akcije i pregovaranje".

Radnici i sindikalisti opisali su ovaj ishod kao "ogromnu pobedu".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>