• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnji datum krenuo je prvi voz iz Beograda ka Nišu: Posle 21 stanice, upisali smo se u istoriju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se obeležava Dan železničara Srbije

  • 0
srbija voz Foto: Ustupljene slike Srbija voza

Na današnji dan, pre 139 godina, krenuo je prvi voz iz Beograda ka Nišu. Tako se Kraljevina Srbija upisala na železničku mapu Evrope, a uspostavljanje ove pruge označilo je početak razvoja i modernizacije Srbije, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

- Danas kada obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionale zastave, slavimo i Dan železničara i 139. rođendan srpske železnice.

To je još jedan veoma važan dan u srpskoj istoriji, kada je 15. septembra 1884. godine, krenuo prvi voz iz Beograda ka Nišu - napisao je ministar i nastavio:

- Sa 234 kilometra pruga Kraljevina Srbija je ušla u malobrojno društvo država koje su krajem devetnaestog veka imale izgrađenu železnicu, kao najsavremeniji vid prevoza toga doba.

Putovanje je trajalo osam časova i 15 minuta, a lokomotiva je na šest usputnih mesta uzimala vodu, piše Vesić.

- Prva redovna kompozicija krenula je ujutro 15. septembra 1884. godine iz Beograda i posle 21 stanice na kojima se voz zaustavljao i pređena 243 i po kilometra stigla u Niš.

Danas 139 godina nakon ovog događaja, posle decenija stagnacije železničkog saobraćaja, srpske pruge se ponovo grade, a železnica postaje motor razvoja čitave Srbije. Zahvaljujući odlukama državnog rukovodstva, predvođenog predsednikom Aleksandar Vučić, Srbija je razvoj železnice postavila kao jedan od prioriteta.

Ministar se dotakao i onoga što je do sada urađeno na železnicama Srbije:

- Izgradili smo brzu prugu od Beograda do Novog Sada i gradimo dalje ka Subotici. Gradićemo brzu prugu ka Nišu, baš ovu koja je otvorena pre 139 godina, što će sa preko 2 milijarde evra biti jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji ćemo realizovati sa našim partnerima iz Evropske unije.

Takođe, obnavljamo regionalne pruge, železničke stanice i povećavamo plate zaposlenima u železnici. Želimo da naši železničari imaju najbolje uslove za rad, a naši građani moderan, pouzdan i bezbedan prevoz. Našim železničarima želim srećan praznik uz obećanje da će država da nastavi da ulaže i razvija srpsku železnicu - zaključio je Vesić.

Podsetimo, juče je predstavljena najsavremenija tehnologija digitalnog automatskog spajanja vagona na Železničkoj stanici Novi Beograd.

(Telegraf Biznis)

Video: Najsavremenija tehnologija digitalnog spajanja vagona na stanici NBG

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>