• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vesić: Nastavićemo da pomažemo našim prevoznicima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Autoprevoznici imaju određene zahteve kada su u pitanju akcize za gorivo

  • 0
goran vesic Foto: MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas manifestaciji “Dan srpskih prevoznika” u okviru koje je održan i sajam teretnih vozila “Truck Business Fair” i tom prilikom rekao da resorno ministarstvo ima veoma dobru komunikaciju sa srpskim prevoznicima i da će nastaviti da im pomaže kako bi njihov status bio još bolji.

“Danas sam na Beogradskom sajmu, u okviru ‘Dana srpskih prevoznika’, posetio naše kompanije koje se bave prevozom i proizvođače prateće opreme kako bismo razgovarali o tome šta još možemo da uradimo da bi njihov status u našem društvu bio bolji”, rekao je Vesić.

Naveo je da je resorno ministarstvo od novembra prošle godine u pregovorima sa više različitih država postiglo značajne rezultate kada je u pitanju povećanje broja dozvola za drumski prevoz.

Vesić je podsetio da je, što se tiče Nemačke, broj dozvola povećan za više od 36 odsto, sa 45.000 na 61.000, u pregovorima sa Finskom broj dozvola podignut je za 25 odsto, u pregovorima sa Španijom za 100 odsto što je, dodao je, slučaj i kada je u pitanju Mađarska.

“U pregovorima sa Italijom podigli smo broj dozvola za više od 48 odsto. Takođe, sada pregovovaramo sa drugim državama i verujem da ćemo u narednom periodu uspeti da omogućimo da naši prevoznici imaju još više dozvola”, rekao je Vesić.

Naveo je da se radi na tome da se sa državama koje su u Šengenu postigne dogovor da se srpskim prevoznicima vreme koje provode na radu ne tretira kao vreme od 180 dana koliko mogu da provedu bez vize u zemljama Evropske unije.

Naveo je da autoprevoznici imaju određene zahteve kada su u pitanju akcize za gorivo i da o tome razgovaraju sa Ministarstvom finansija.

“U svakom slučaju, kao država ćemo učiniti dodatne napore da bismo pomogli našim prevoznicima da budu opremljeniji i da budu ono što već sada jesu – najznačajnije kompanije na Balkanu”, rekao je Vesić.

Naveo je sa kompanijama koje se bave prevozom razgovarao i o bezbednosti koja je takođe važna i koliko imaju zaposlenih.

“Ovo je prilika da razgovaramo o otvorenim pitanjima, da vidimo dokle smo stigli i šta možemo da uradimo u narednom periodu kako bi naši prevoznici imali više posla i zapošljavali više ljudi“, rekao je Vesić.

Naveo je da je sada vreme u kojem oni rade sve bolje jer, kako je istakao, Srbija postaje tranzitna zemlja kroz koju prolazi sve više robe i u tom smislu država će nastaviti da pomaže našim prevoznicima.

Manifestaciju “Dan srpskih prevoznika” i sajam “Truck Business Fair” tradicionalno, još od 2010. godine organizuje poslovno udruženje Međunarodni transport, a poslednji put održana je 2019. godine.

Cilj je da se na jednom mestu okupi srpska transportna privreda i nadležne institucije, kao i da samu manifestaciju prati sajam u kome učestvuju zainteresovane kompanije koje nude usluge i proizvode povezane sa drumskim transportom.

Ove godine se predstavilo više od 70 izlagača koji su izlagali svoje proizvode i usluge, a to su uglavnom proizvođači i distributeri teretnih i priključnih vozila, opreme, pneumatika, tahografa, naprednih softverskih rešenja i sistema za praćenje, predstavnici kompanija koje nude različite finansijske usluge za transportnu industriju, kartice za gorivo, povrat PDV-a, rešenja za plaćanje putarine…

(Tleegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>