• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Donald Tramp je zaradio milijarde na nekretninama, ali je njegov otac stvorio imperiju od nule

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fred Tramp je koristio različite tehnike za prenošenje bogatstva na svoje potomstvo

  • 2
Donald Tramp, Vašington, optužnica Foto: Tanjug/AP

Pre nego što je postao kontroverzni bivši predsednik, Donald Tramp je bio nadaleko poznat po bogatstvu koje je stekao u industriji nekretnina. Ali priča iza njegovih milijardi je zamršenija nego što se čini. Putovanje porodice Tramp u uspeh u nekretninama počelo je sa Trampovim ocem, Fredom Trampom.

Fred Tramp je ušao u građevinske poslove tokom značajnog perioda u američkoj istoriji, u vreme Nev Deala predsednika Frenklina D. Ruzvelta, koji je imao za cilj da podstakne stambenu izgradnju kroz pristupačne kredite i podršku vlade. Fred Tramp je iskoristio ove mogućnosti, akumulirajući značajno bogatstvo. Jedno od njegovih najvećih dostignuća bilo je obezbeđivanje zajma od 26 miliona dolara od Federalne stambene administracije (FHA) 1949. godine za finansiranje izgradnje stambenih kompleksa Shore Haven i Beach Haven u Bruklinu, Njujork .

Ono što izdvaja priču o porodici Tramp je njihov pristup strateškom prenošenju bogatstva. Fred Tramp je koristio pametne metode da osigura finansijsku dobrobit svoje dece, uključujući i mladog Donalda. Preko svoje korporacije je stekao zemlju, osnovao fondove sa svojom decom kao korisnicima i ustupio zemlju ovim fondovima. Ovo je stvorilo konzistentan tok prihoda za njegovo potomstvo dok je efikasno kretao oko ogromnih poreza na poklone.

Fred je kupio Stiplčejs Park na Koni Ajlendu 1. jula 1965. za 2,3 miliona dolara sa planom za razvoj luksuznih stanova. Donald Tramp se pridružio porodičnom biznisu 1968. godine, označavajući ključni trenutak u procesu prenosa bogatstva. Godine 1972. otac i sin su osnovali partnerstvo kako bi osigurali zajam od 8 miliona dolara za izgradnju Prospekt Taueraa.

Uprkos značajnoj uključenosti Freda Trampa u projekat, Donald je bio taj koji je požnjeo većinu profita, uključujući takse za konsultante, naknade za upravljanje i prihode zakupaca.

Dok je Donald Tramp započeo svoje putovanje kroz svet nekretnina, njegovo bogatstvo je nastavilo da raste, dostižući 9 miliona dolara kada je napunio 30 godina. Ali nije se radilo samo o transferu bogatstva, već i o oblikovanju javne slike za Donalda Trampa.

Do 1976. godine, prema nekim procenama, njegova neto vrednost iznosila je 200 miliona dolara. Tramp je postao predsednik Tramp organizacije, sa značajnom platom i stalnim prilivom zajmova od svog oca. Tramp je 1979. godine dobio 3 miliona dolara kredita od kompanija svog oca, strukturiranih tako da mu omogući da zadrži sredstva na neodređeno vreme. Zajmovi su se umnožili kada se Donald Tramp upustio u svoj prvi projekat na Menhetnu, transformišući hotel Komodor u Grand Hajat između 1979. i 1980. godine.

Trampova putanja u industriji nekretnina ostala je stabilna tokom 1980-ih. Obeležile su je akvizicije visokog profila. Fred Tramp je koristio različite tehnike za prenošenje bogatstva na svoje potomstvo, uključujući kupovinu udela u poslovima sa nekretninama svog sina i njihovu prodaju uz gubitak.

Kako se zdravlje Freda Trampa pogoršalo početkom 1990-ih, on je intenzivirao napore da prenese svoje preostalo bogatstvo svojoj deci, vešto zaobilazeći poreze na imovinu. Do 1999. svako od njegove dece je ubiralo 2,2 miliona dolara godišnje od ovih zamršenih šema prenosa bogatstva.

Nakon smrti Freda Trampa 1999. godine, njegove nekretnine prešle su u ruke njegove dece, učvršćujući njegovo trajno nasleđe. Godine 2004. prodali su portfolio investitoru u nekretnine u Njujorku za 700 miliona dolara.

(Telegraf Biznis)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>