• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Objavljen tender za izgradnju i proširenje naučno-tehnoloških parkova: Radiće više od 1.600 inženjera

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ukupna vrednost ulaganja iznosi 70 miliona evra za oko 40.000 novih kvadratnih metara

  • 0
Zgrada naučno tehnološkog parka u Nišu Foto: Nikola Tomić

Ministarstvo za javna ulaganja Vlade Srbije objavilo je tender za izgradnju i proširenje naučno - tehnoloških parkova (NTP) u Kruševcu, Nišu i Čačku, a ukupna vrednost ulaganja iznosi 70 miliona evra za oko 40.000 novih kvadratnih metara.

U novim objektima radiće više od 1.600 inženjera, a direktori NTP u ovim gradovima rekli su da će ove investicije doprineti bržem razvoju inovacione delatnosti, IT sektora i tehnološkog preduzetništva, kao i otvaranju novih radnih mesta.

U Vladi Srbije potpisan je, u junu, Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđena vrednost od 80 miliona evra, od koje će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Vršilac dužnosti direktora NTP Čačak Mirko Pešić rekao je da ovaj grad više godina radi na razvoju svojih kapaciteta i teži ka tome da bude nosilac inovacione delatnosti u regionu.

- Po prvi put mi sada možemo da pravimo novi objekat od temelja i proširimo naše poslovne kapacitete. Tako stvaramo uslove da se poveća broj kompanija koje će raditi u sastavu NTP, i da mi možemo da budemo nosilac inovacione delatnosti na području Šumadije i zapadne Srbije - rekao je Pešić.

NTP Čačak je od 2020. godine dobio izuzetne poslovne kapacitete, kada je država investirala u 5.700 kvadratnih metara poslovnog prostora, naglasio je Pešić i dodao da su sa takvim poslovnim kapacitetima podržali više od 40 kompanija u protekle tri godine.

- Trenutno imamo 24 kompanije koje se razvijaju u sastavu NTP Čačak, pored toga u proteklih nešto više od godinu dana ostvarili smo odličnu saradnju sa regionalnim inovativnim startap centrima. Sa nekima smo realizovali odlične projekte i ostvarili dobre rezultate. Planiranom izgradnjom novih više od 12.000 kvadrata poslovnog prostora u naredne dve godine, sa sadašnjih 6.000 kvadratnih metara, mi ćemo utrostručiti naše kapacitete i predstavljati jedan značajan deo inovacione infrastrukture - rekao je Pešić.

Nova zgrada će ispunjavati parametre energetske efiaksnosti, dodao je on, sa solarnim panelima na krovu i prostorom sa elementima "smart" instalacija.

Zgrada naučno tehnološkog parka u Nišu Foto: Nikola Tomić

- Izgradnjom novih kapaciteta moći ćemo da očekujemo novih 50 kompanija koje će se razvijati u okviru NTP Čačak - rekao je Pešić.

Nova zgrada NTP u Čačku prostiraće se na oko 12.700 kvadratnih metara, na lokaciji Cer i imaće 6.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, u kojem će poslovati više od 30 firmi.

Prvi Regionalni industrijsko-tehnološki park biće izgrađen u Kruševcu početkom naredne godine, a kako je rekla direktorka Biznis inkubatora Martina Manojlović, koji je inicijator ovog projekta, NTP će omogućiti odlične uslove svim budućim privrednicima u Rasinskom okrugu koji imaju inovativne poslovne ideje.

- Mi na ovom projektu radimo od 2020. godine. U saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj na čelu sa ministarskom Jelenom Begović uradili smo opsežnu analizu tržišta i elaborat.

Biznis inkubator u Kruševcu postoji od 2008.godine i kroz ovu zgradu prošlo je više od 120 firmi koje su nastavile da posluju kao uspešne kompanije. Mi ovde više nemamo dovoljno prostora za sve zainteresovane buduće preduzetnike i već imamo listu čekanja - rekla je Manojlovićeva.

U okviru industrijsko-tehnološkog parka biće 39 kancelarija za više od 200 korisnika, kao i modularne hale, istakla je Manojlovićeva i dodala da su analizom tržišta došli do zaključka da Kruševac nema adekvatan sajamski prostor tako da je ovim projektom i to obuhvćeno.

Izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni, trebalo bi da počne u januaru 2024.godine, a otvaranje je planirano 2026. godine i investicija je vredna oko šest miliona evra.

U Kruševcu NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović objasnio je da je reč o delimičnoj rekonstrukciji postojećeg objekta, odnosno unapređenju funkcionalnosti, ali pre svega na izgradnji dodatne lamele koja će biti sastvani deo i činiće jedinstven kompleks sa postojećim objektom. Naučno-tehnolosški park Niš očekuje novih oko 18.000 kvadrata.

- Zajedno sa postojećim za dve godine ćemo imati kompleks od preko 30.000 kvadratnih metara namenjenih firmama, laboratorijskim kapacitetima, inovatorima koji u Nišu razvijaju nove proizvode, usluge i kojima ćemo mi zajedno sa čitavom i akademskom zajednicom i drugim akterima iz našeg eko-sistema pružati podršku da se brže razvijaju - rekao je Ranđelović za Tanjug.

Ističe da trenutno u parku posluje više od 40 firmi i radi 500 uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi, a izgradnjom novog objekata stvoriće se uslovi za dodatnih 700 do 1.000 ljudi.

- Težićemo tome da se približimo da u završenom objektu imamo negde 1.500 ljudi i 60, 70 kompanija, zavisno od njihove veličine - rekao je Ranđelović.

Zgrada naučno tehnološkog parka u Nišu Foto: Nikola Tomić

O programskm sadržajima

Kada je reč o programskim sadržajima, dodaje, uglavnom su u pitanju kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, a imaju i dosta istraživača iz oblasti biotehnologija.

- Imamo nekoliko fakulteta koji rade u oblasti energetske efikasnosti, zelene ekonomije. Pokušaćemo da temu inovacija i inovativnog preduzetništva raširimo i motivišemo što više i preduzetnički orijentisanih ljudi, ali i istraživača iz različitih naučno - istraživačkih organizacija iz Niša i regiona da postanu deo parka i krenu u tehnološko preduzetništvo - najavio je Ranđelović.

Posebno je istakao da će pokušati da okupe resurse i privuku razvojne centre iz sajber bezbednosti koristeći i najbolja pozitivna iskustva iz Izraela.

- Pokušaćemo da se uključimo i u najnovije trendove vezane za autonomna vozila i najnovije tehnologije u oblasti automobilske industrije i mobilnosti. Sve to ne bismo mogli da radimo bez novih kapaciteta - rekao je Ranđelović.

Cilj je, dodaje, da sa novim resursima, laboratorijskim kapacitetima pokažu da Niš, kao nekadašnji tehnološki industrijski gigant u oblasti elektronske i mašinske industrije, i danas ima kapaciteta.

Predračunska vrednost radova, rekao je on, iznosi oko 22 miliona evra i osim izgradnje novih kapaciteta projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija nekih elemenata i funkcija unutar postojećeg objekta.

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra.

Imaće približno 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Da li se ljubav prema nauci isplati u Srbiji?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>