• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić iz Pekinga: "Važan sporazum za pomorce, brodovi će prolaziti slobodno"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Kini je potpisan sporazum o međusobom priznavanju ovlašćenja pomoraca

  • 1

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, potpisao je danas u Pekingu bilateralni sporazum sa Ministarstvom saobraćaja Narodne Republike Kine o međusobnom priznavanju ovlašćenja pomoraca dve zemlje.

- To znači da će naši pomorci moći u potpunosti slobodno sa našim diplomama i našim ovlašćenjima da rade na teritoriji Narodne Republike Kine, odnosno na brodovima koji plove pod zastavom Kine, što se naravno odnosi i na kineske pomorce koji mogu da rade i na našim brodovima. Na taj način smo olakšali mogućnost onima koji su pomorci da na jednostavan način imaju veću mogućnost zapošljavanja - rekao je Vesić, nakon sastanka sa kineskim kolegom.

Dodao je da je to samo jedan u nizu sporazuma koji se potpisuje između Kine i Srbije.

- Trudimo se da u skladu sa politkom Srbije potpuno omogućimo slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, da ljudi sa našim diplomama mogu slobodno da rade u čitavom svetu. Takođe, trudimo se da dobijemo što više dozvola i za drumske prevoznike.

Vesić je zahvalio u ime Vlade Srbije Vladi Kine na podršci koju daju narodu Srbije u borbi za opstanak Kosova i Metohije u okviru Republike Srbije.

- Narodna Repubilika Kina poštujući naš, srpski teritorijalni integritet, a teritorijalni integritet Srbije je na stanovištu poštovanja međunarodnog prava - rekao je on i dodao da je razgovarao sa kineskim kolegom i o njihovom kompanijama koje rade u Srbiji, koje su posebno prisutne u sektoru infrastrukture.

- Razgovarali smo posebno o projektima koji su u toku i zahvalio sam na tome što kompanije iz Kine daju veliki doprinos, tako da kroz razvoj infrastrukture i saobraćaja mi obezbedimo ubrazani razvoj naše zemlje i ekonomije. Tako da je ovo bio jedan razgovor sa prijateljima.

Goran Vesić, Kina Foto: Predrag Mitić

Ministar je dodao da je dogovorena i jedna važnu stvar za Ministrstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- U okviru ministrstva imamo saradnju sa univerzitetima u Srbiju. Mi smo ministarstvo koje ima praksu za studente i omogućava da pojedini studenti dobiju stipendije u našim preduzećima. Dogovor je da kineske kompanije koje rade u Srbiji obezbede za studente iz Srbije, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture mogućnost da provode stručnu praksu na projektia koji se rade u Kini, a to su projekti izgradnje brzih pruga, brana, auto-puteva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    24. septembar 2023 | 13:18

    To znači da će devet kineza raditi na nasem brodu(mislim pod našom zastavom) pošto Srbija nema svoje brodove a jedan srbin će da radi na kineskom brodu i to verovatno kao prevodilac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>