• 4

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ova tri grada su idealna za život mladih u Srbiji, a evo koliko se razlikuju od Beograda

Vreme čitanja: oko 6 min.

Novi Sad, Niš i Kragujevac su osim Beograda najveći gradovi u Srbiji i idealni su za mlade

  • 4
Novi Sad, Kragujevac, Niš Foto: Shutterstock

Prema statistikama svi putevi vode u Beograd, razlozi su posao, bolji životni standard, kulturni i društveni život.

Istraživali smo, koji gradovi u Srbiji mogu biti primamljivi mladima, što se tiče obrazovanja, ali i svega ostalog. Tako smo došli do Niša, Novog Sada i Kragujevca, koji su univerzitetski centri, imaju sve sadržaje poput prestonice, a sa sobom nose i brojne prednosti.

Naime, život u manjim gradovima je jeftiniji, počevši od stanarine, preko osnovnih životnih potrepština, ali i do prevoza. Primera radi, taksi je svakako jeftiniji, ali ga često nećete ni koristiti jer je sve blizu.

Novi Sad

Ovaj grad čitave godine bio je centar najznačajnijih izložbi i kulturnih programa, te i jedan od glavnih turističkih centara, pa i ne čudi što je proglašen evropskom prestonicom kulture.

Osim ovakvih događaja, ono što je mladima postala prva asocijacija na Novi Sad jeste Exit festival koji se već dvadeset i tri godine održava na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Turisti i prolaznici kažu da u ovom gradu osećaju posebnu energiju, a osim arhitekture koja ih oduševljava, koja daje pečat ovom gradu svojom austrougarskom gradnjom, turiste oduševljava i njegova mirnoća, a opet i mladalački duh. Novi Sad kao da je zadržao svoj stari tradicionalni duh pomešan sa vrcavom energijom kojoj mnogi ne mogu da odole.

Kako ističu mladi, prednost ove vojvođanske prestonice je u tome što je sve nadohvat ruke. Gde god da krenete možete da stignete peške, a ono što se odmah vidi je da Novosađani rado koriste bicikl kao prevozno sredstvo jer se duž čitavog grada proteže biciklistička staza.

- Volim Novi Sad jer se svuda stiže peške. Ne zovu ga džabe "Studentski grad". Ima lepih mesta za izlaženje, mnogo noćnih klubova i puno kulturoloških lokaliteta koji mogu da se posete ovde. Kao prevozno sredstvo najbolji je bicikl, karta za gradski prevoz je 65 dinara, a ako hoćeš taksi neće te izaći više od 500 dinara gde god da ideš, to je neka maksimalna cena - kaže Nikola, student Fakulteta tehničkih nauka.

Još jedna od prednosti grada, posebno za studente, je što se mnogi fakulteti nalaze na jednom mestu u takozvanom Studentskom parku u kojem je i studentski dom i menza, što brucošima a i onim starijima olakšava funkcionisanje i upoznavanje drugih studenata.

- Izlazimo kao studentarija. Okupljamo se kod fontane Bajić kod Studentskog doma i to najčešće u ovom periodu. Tokom letnjeg perioda najviše pored Dunava kod Spomenika žrtvama racije, tamo se okuplja mladež i pušta se muzika ispod mosta, a i nezaobilazan je Štrand. U ulici Laze Telečkog ima mnogo klubova i tamo izlazimo jer je ponuda raznovrsna, od di-džeja, preko tehno do folk muzike. Ima svega - dodaje Nikola.

Tamara često posećuje ovaj grad, a ono što je oduševljava je, kako kaže, arhitektura i ljudi.

- Ljudi su komunikativni, nasmejani i pristupačni. Vlada smirenost i opuštena energija, čak i u prevozu, dobar je večernji provod i žurke. Godinama mladi praktikuju da idu u Novi Sad zbog dobrog provoda, pa i ja - kaže Tamara iz Beograda koja često posećuje Novi Sad.

U Srpskoj Atini imate mogućnost da se obučite za bilo koju profesiju jer Univerzitet u Novom Sadu spada u red takozvanih sveobuhvatnih univerziteta, koji su karakteristični po tome što pokrivaju skoro sve oblasti nauke i visokog obrazovanja.

U sastavu Univerziteta nalazi se 14 fakulteta i tri naučna instituta. U sklopu njega se nalazi zgrada Rektorata, studentski domovi, Velika menza, studentska poliklinika. Takođe, nalaze se i nova zgrada Biosens instituta, Studentski centar, kao i sedam od devet fakulteta koji su u Novom Sadu. "Sve na jednom mestu", kako znaju da kažu studenti.

Cene stanova su nešto jeftinije nego u Beogradu, a kafa u kafiću je oko 200 dinara.

Niš

Grad treći po veličini u Srbiji, ali uopšte ne zaostaje sa Beogradom i Novim Sadom, a mnogi ga biraju za život baš zato što je mirniji od pomenuta dva, a pruža skoro sve mogućnosti.

U ovom najvećem gradu u jugoistočnoj Srbiji možete da upišete jedan od čak jedanaest državnih fakulteta za koje je visina školarine znatno niža u odnosu na cene na beogradskom Univerzitetu. Na primer, cena godine na Pravnom fakultetu u Nišu je 86.000 dinara dok je u Beogradu 114.000 dinara.

- Niš je divan grad, sa bogatom istorijom, univerzitetski centar... Poslednjih godina toliko toga je izgrađeno, ima svega što je potrebno mladom i modernom čoveku. Iskreno, nikada ga ne bih menjala za neki drugi jer, sve je blizu, uvek idemo pešice, prevozom stižemo gde god da krenemo, a i taksi ili automobil da koristimo sve je dobro uklopljeno. Kulturno-istorijski spomenici, tvrđava, parkovi, fakulteti, firme, tržni centri, šetališna zona, kafići, restorani, klubovi, zdravstveni centar. Jednostavno, Niš je zaista odličan za život - kaže Aleksandra za Telegraf Biznis.

S druge strane cene u kafićima i restoranima su pristupačne, pa svi ljubitelji dobre hrane i meraka hrle ka Nišu.

Ono što je posebno dobro kada je ovaj grad u pitanju je aerodrom, te je brojnim turistima i te kako atraktivan. Tu si i festivali Nišvil, Filmski susreti i još dosta toga što ovaj grad nudi.

Kragujevac

Četvrti Univerzitetski grad i još jedan industrijski, ekonomski, administrativni i kulturni centar u svom delu Srbije. Kragujevac je prepoznat od strane mladih kao grad koji im pruža mogućnost za dalji razvoj jer je kako kažu "Srce Šumadijskog okruga". Kako univerzitetski centar okuplja svake godine mnogo studenata tako i studenti iz centralne Srbije biraju ovaj grad za život.

Kako ističu naši sagovornici, prednost je u tome što svuda mogu peške i ne gube sate u prevozu koji ih umara, kao jednu od prednosti navode to što je većina fakulteta smeštena nedaleko od centra grada, kao i studentski smeštaji, a dostupnost prevoza je značajno viša nego u ostalim mestima.

Cene iznajmljivanja stanova ili soba su značajno niže nego u drugim Univerzitetskim centrima, a start i prvi kilometar za vožnju taksijem iznosi oko 85 dinara.

Noćni život je veoma bogat i finansijski pristupačniji što je mladima, a posebno studentima veoma primamljivo.

- Obožavam da prošetam centrom grada i posle toga sednem u omiljenu poslastičarnicu, pojedem omiljeni kolač i popijem kafu, to mi je neka rutina barem jednom nedeljno. Volim pozorište, ulice, ma sve. Ovde je život jednostavan, miran, a sa druge strane i dovoljno dinamičan. Mislim da Kragujevac odgovara svima  - kaže  Jovana.

Univerzitet obuhvata šest fakulteta u ovom gradu na kojima se možete obrazovati, a ova bivša srpska prestonica diči se i poznatim znamenitostima od kojih se ističu Saborna crkva, prva izdignuta u vizantijsko-romanskom stilu u oslobođenoj Srbiji, velelepna crkva Svetog Save, spomenik Uspenje, u čast palim sugrađanima u poslednjim ratovima, i spomenik vojvodi Putniku, ali kao prva asocijacija na ovaj grad svakako je mnogima spomen -park Kragujevački oktobar poznatiji kao "Šumarice".

Ovaj grad ima i Veštačko jezerce sa uređenom plažom koje je, kako kažu, leti spas od vreline, a tokom cele godine izletište sa ponudom za zabavu i rekreaciju.

(Telegraf Biznis)

Video: Multipotencijalisti vs. multitaskeri, šta ste vi? Aleksandra Petrovski, Kako si na poslu #74

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katarina

    3. oktobar 2023 | 20:52

    Beograd je za mlade raj...

  • Nišlija

    4. oktobar 2023 | 13:34

    U Nišu su kirije poskupele-veće su nego u Beogradu. Lekari nezainteresovani, kulturnih dešavanja nema... Posla ima u stranim fabrikama za minimalac! Dobrodošli!

  • Tanasije

    7. oktobar 2023 | 16:35

    Zamislite grad koji je na 10 km od EU,na 5 km od velikog jezera na 3 km od sume,grad pored kojeg prolazi auto put koji povezuje Evropu i Aziju,grad u kom postoje fakuteti,fabrike,grad koji ima istoriju,arihteturu,grad koji ima 150hiljada stanovnika....A zamislite da u takvom gradu nema kulture,nema desavanja,mladi izlaze u par lokala koji nisu vredni pomena,mnogo ulica bez asfalta,bez kanalizacije,na jezeru ne moze da se kupa,u sumi ne moze da se boravi,kroz grad ne moze normalno da se seta..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>