• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šeik Alketbi podneo tri krivične prijave protiv rukovodstva Fortenova grupe

Vreme čitanja: oko 3 min.

On je inače najveći pojedinačni deoničar u grupi

  • 0

Šeik Saif Jafar Suhail Markhan Alketbi, investitor i najveći pojedinačni deoničar u Fortenova grupi (indirektno poseduje 41.82 posto u Fortenova grupi kroz firmu SBK ART), podneo je tri krivične prijave protiv rukovodstva ove grupe.

Krivične prijave su podnete protiv Fabrisa Peruška, Damira Spudića, Pavla Vujnovca i ostalih članova upravnog odbora kompanije, kao i kompanija Open Pass, Enna Fruit i ostalih zbog nanošenja ekonomske štete Fortenova grupi.

Kako je saopšteno, šeik je podneo i zahtev za privremenom merom kojom bi se onemogućila njegova eksprorijacija i sprečilo dalje poteze upravnog odbora kojim se nanosi šteta kompaniji i smanjuje njena vrednost.

Krivična prijava protiv članova upravnog odbora i firme Enna Fruit opisuje postupak kojim je Enna Fruit-u osiguran lukrativan poslovni odnos na štetu Fortenova grupe, odnosno Konzuma Plusa i Mercatora sklapanjem ugovora o posredovanju u nabavci, a kojim se povećavaju troškovi nabavke Konzuma i Mercatora.

Istovremeno se Enna Fruit-u osigurava izuzetan rast prihoda i dobiti te imovinska korist od 1.95 milijardi kuna, tvrdi šeik Alketbi.

U drugoj krivičnoj prijavi upozorava se da manjinski deoničar s 28.14 posto za 150 miliona evra kontroliše Fortenova grupu te štetnim odlukama o prodaji imovine, ugovorima o najmu i ugovorima o nabavci umanjuje vrednost kompanije radeći za interese jednog deoničara.

Upravni odbor Fortenova grupe donosi odluke koje su firme Open Pass i firmama povezanim s tim društvom tako osigurale nepripadajuću imovinsku korist ne manju od 100 miliona evra.

Upravni odbor je ugovorima o prodaji nekretnina Konzuma plus naneo direktnu štetu Fortenova grupi, navedeno je u trećoj krivičnoj prijavi.

Nekretnine u Radničkoj ulici i na Črnomercu prodate su ispod tržišne cene uz nepovoljno ugovoreni najam firmama čiji su vlasnici poslovno povezani s tvrtkom Open Pass, a čime je umanjena vrednost Fortenova grupe.

"H.E.Alketbi pravnim putem, kao najveći pojedinačni deoničar Fortenova grupe, pokušava da zaštiti svoja vlasnička prava te transfer imovine i dobiti Fortenova grupe na firme koje kontroliše Pavao Vujnovac i njegovi poslovni partneri", stoji u saopštenju šeika Alketbija, preneo je hrvatski portal Index.

Šeik u izjavi kaže da Upravni odbor Fortenova grupe donosi odluke na štetu kompanije te su nezakonito i cinično iskoristili prednost privremenog statusa SBK-Arta, kao subjekta pod sankcijama.

Koristili su činjenicu da SBK-Art, kao najveći deoničar Fortenova Grupe, ne može osujetiti te odluke, kojima se grubo krši zakon.

"Protiv toga ću se boriti svim pravnim sredstvima u nastojanju da zaštitim ne samo svoja vlasnička prava već i interese Fortenova grupe", naveo je šeik.

Navodi da ugovorima o najmu, prodaji imovine, ugovorima o posredovanju u nabavci te ostalim odlukama upravnog odbora u kojem Open Pass, koji poseduje manjinski udeo u firmi, kontroliše četiri od sedam članova, nanosi se direktna šteta kompaniji u korist firmi u vlasništvu Pavla Vujnovca i njegovih poslovnih partnera.

"Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces koji je menadžment firme započeo krajem aprila ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same firme. I danas postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u ruke samo jednog suvlasnika. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s uticajem na egzistenciju miliona ljudi u Hrvatskoj i celoj regiji. Zato se ne može i ne sme prodati kroz zakulisni dogovor", navodi se u izjavi.

Šeik ističe da veruje u Fortenova grupu, njen potencijal i nudi kvalitetno rešenje za budućnost Fortenova grupe, kojim će podmiriti svoje obaveze i otkloniti potrebu za prodajom vitalnih delova firme.

"Žalosti da je refinansiranje dogovoreno uz obavezu prodaje strateških firmi Fortenova grupe poput Belja, PIK-a Vinkovaca i VUPIK-a, ključnih za hrvatsku ekonomiju. Imam rešenje koje osigurava stabilnost i razvoj Fortenova grupe te sam spreman i dalje ulagati u firmu, što sam istakao i u svojem pismu investicionoj kući Lazard", naveo je šeik.

(Telegraf Biznis)

Video: Nenad Radić je svetski prvak u pravljenju varalica za pecanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>