• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stefano Volpeti za Telegraf Biznis o najvećoj "smoke free" misiji na svetu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Atina nas je, poslednjih dana septembra, prigrlila svojom istorijom, arhitekturom i neverovatnim ritmom grada, a onda je pravi spektakl usledio na žurci IQOS Together X

  • 0
Stefano Volpeti PMI Foto: PMI

U gradu-simbolu starog sveta, prelepoj Atini, čije ulice odišu modernošću, ali kojima Akropolj, ipak, "ne dozvoljava" da u potpunosti podlegnu svetskim trendovima, krajem septembra je održana globalna inicijativa IQOS Together X.

Jedna od lepših strana novinarske profesije jesu upravo putovanja, iako nikada ne znate kako ćete se provesti na njima. Ali, na kraju, ispostavi se da svako od njih premaši vaša očekivanja, a svaka nova ideja, kultura i priča širi vam horizonte.

Tako je bilo i ovaj put, u organizaciji kompanije Philip Morris International (PMI), koja je - u znak podrške misiji bez duvanskog dima - predstavila platformu IQOS Together X.

Više od 27 miliona punoletnih korisnika odabralo je manje štetan IQOS sistem za zagrevanje duvana, umesto tradicionalnih cigareta.

Ono što nas je, između ostalog, zaintrigiralo jeste obećanje PMI-a, kao jedine duvanske kompanije, koja se obavezala da će ukinuti cigarete. Prilično ambiciozan i hrabar plan, zar ne?

Iz prve ruke smo želeli da saznamo od Stefana Volpetija, predsednika PMI-a za proizvode bez dima i odnose sa potrošačima, kako se ta misija odvija u praksi.

- Preko platforme IQOS Together X sarađujemo sa članovima IQOS zajednice iz celog sveta – zajednice koja obuhvata više od 27 miliona punoletnih korisnika, od kojih smo neke pozvali da nam se pridruže na globalnom događaju u Atini - rekao je Volpeti, na samom početku konferencije za medije, i dodao kako je cilj ove platforme da cigarete postanu stvar prošlosti.

I dok se govori o osećaju zajedništva, bilo da ste (bivši) pušač ili ne, ne možete poreći entuzijazam ljudi koji dele istu strast prema ovom užitku, ali koji biraju bolju opciju, odnosno manje štetnu alternativu.

Taj osećaj zajedništva je posebno bio osetan na velikoj žurci, organizovanoj u Ellinikon parku u Atini, uz vrhunske muzičke izvođače i na hiljade članova IQOS zajednice iz 19 zemalja sveta: počev od Srbije, Italije, Nemačke, Češke, preko Švajcarske, pa do Grčke, Kipra, Filipina…

Od 2008. godine, PMI je uložio više od 10,5 milijardi dolara u razvoj, naučnu potporu i komercijalizaciju inovativnih proizvoda bez dima za punoletne korisnike koji bi inače nastavili da puše, sa ciljem potpunog okončanja prodaje cigareta, te je ovaj podatak bio dobar šlagvort za započinjanje razgovora sa Volpetijem - u pravcu realne promene navike kod pušača.

- Danas, PMI 35% svog ukupnog profita duguje alternativama za pušenje, a 2016. je taj udeo iznosio nula odsto. Naša misija je da zamenimo cigarete, a da bismo ispunili tu misiju, držimo se jednostavne mantre: "Ako ne pušiš, ne počinji. Ako pušiš, prestani. Ako ne možeš da prestaneš, promeni". Naučno je dokazano da su uređaji koji zagrevaju duvan, ali gde nema gorenja duvana - bolja opcija - priča nam Volpeti.

- Znate, mi smo napravili jedinstveni proizvod, od osećaja koji imate na usnama, do samog uživanja u duvanu. Bilo je veoma teško i izazovno sprovesti ideju u delo, tako da vam IQOS pruži zadovoljstvo koje vam pruža klasičan duvan, ali da je ujedno manje štetan - kaže Italijan za Telegraf Biznis.

Navodi i da je, u nekim svetskim gradovima, već 30% pušača okrenuto alternativama, a ističe Japan, kao prvu među zemljama koja se zalaže za smoke-free društvo.

Inače, upravo o tzv. "japanskoj strategiji" je bilo reči i na samoj konferenciji, a s obzirom da vlada mišljenje kako je Zemlja izlazećeg sunca ekstremno disciplinovana i ekološki osvešćena, upitali smo Stefana Volpetija da li je Japan izuzetak u tom smislu.

Stefano Volpeti PMI Stefano Volpeti / Foto: PMI

Šta je sa balkanskom kulturom?

Podsećamo vas da smo već pisali o balkanskoj kulturi pušenja i uživanja u cigaretama, otvarajući tu temu upravo sa predstavnicima kompanije PMI. Zaključak je tada bio da je samo "pitanje vremena" kada će pušači promeniti svoje navike, gde god da žive.

Slično nam kaže i Volpeti.

- Nema razlike da li je Japan ili druga država. Evo, imate primer Italije. Ja sam iz Rima, gde se takođe neguje ta kultura zadovoljstva, ali i tamo je već blizu 30 odsto pušača prešlo na IQOS.

Naravno, dotakli smo se i pitanja klime, zagađenja i, uopšte, životne sredine, koja ostaje jedan od poslovnih postulata kompanije Filip Moris.

- Upravo tako, klimatske promene su jedan od naših prioriteta, kao i zdravlje ljudi, javno zdravlje. To je sektor u koji ulažemo kontinuirano, i svaki deo IQOS uređaja je podoban za reciklažu, neki 100%, neki malo manje, ali nema gomilanja otpada - navodi Stefano Volpeti za Telegraf Biznis.

*Ukoliko imate dilemu u čemu se IQOS uređaj razlikuje od e-cigareta, evo jednostavnog objašnjenja: IQOS zagreva čist duvan, pomoću HeatControl tehnologije, dok se kod elektronskih cigareta koristi e-tečnost/tečnost za isparavanje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>