• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakvu vikendicu do sada niste videli: Ima lift i besplatnu struju, ali to nije sve

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored bojlera, Mustafa je odlučio da svoju vikendicu opremi onim uređajima koji zahtevaju mnogo manju potrošnju struje, te da i na taj način "uštedi" na energiji

  • 2

Pored bojlera, Mustafa je odlučio da svoju vikendicu opremi onim uređajima koji zahtevaju mnogo manju potrošnju struje, te da i na taj način "uštedi" na energiji. 

- Poseban je osećaj kad znaš da se besplatno snabdevaš strujom, nemaš računa. Ipak ja bih voleo da dođe struje da imamo svi - ističe on.

Zbog problema koje ima sa kolenima ovaj Bosanac rešio se na još jedan nesvakidašnji potez - da umesto stepenica napravi lift. 

- Pošto imam bolove u kolenima, ne mogu da idem stepenicama, treba mi lift - objašnjava on dodajući da je lift i ekonomičniji jer zauzima manje mesta.

Dok je poredio rad panela i vetrenjača, Šutković je posebno istakao da je za dobro snabdevanje električnom energijom neophodno korišćenje oba. 

- Kada nema vetra tada paneli pune akumulatore, kada nema sunca na redu su vetrenjače, a kada nema ni jednog ni drugog potrebno je iznivelisati potrošnju - navodi on dodajući da vetrenjače, ipak, u proseku rade duže tri puta.

- Paneli u Bosni rade 4 sata, dok vetrenjače rade 12, pa se sve to mora uklopiti.

One koji su zainteresovani da načine korak poput njegovog upozorio je da je neophodno što više akumulatora. 

- Kada se akumulator napuni to je to, više se ne puni sve dok se ne istroši, zato je potrebno sve dobro organizovati.

Kada dođe zima, Mustafa sa svojom porodicom može bezbrižno da boravi u ovoj vikendici sa koje se može videti pogled koji oduzima dah - sredio je i grejanje. 

- Ova mašina se zove vebasto, koristi se i u autobusima preko zime. Ima šest brzina i u nju se naspe 3 litra nafte, kada je na najvećoj brzini prostoriju može da zagreje po najvećoj hladnoći za dva minuta - priča on.

Iako u svom domu troši i preko 450 kilovata struje, u svojoj vikendici je dosta oprezniji, pa uspe da potroši samo polovinu kapaciteta.

- Ovo što ja imam pravi u proseku 2 kilovata na dan, meni treba 3, ali za sad je toliko. To znači da se mesečno proizvede 60 kilovata, od kojih potrošim samo 30.

Iz mraka Šutković je napravio svetlo, sledeći korak za njega je potok, ipak, iako vikendica nije cela izgrađena, rad je da sa svim ljudima podeli svoje iskustvo.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    15. oktobar 2023 | 22:41

    Bravo čoveče. Svaka čast. Živ bio.

  • Veteran

    16. oktobar 2023 | 15:57

    Ovo se Epsu ne dopada, za njih samo plaćanje, svaka kuća koja ima krov...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>