• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kod Lopara dominantni magnezijum i kalijum, a potom litijum: Oglasio se direktor švajcarske kompanije

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Prema prognozama plan je da se zaposli oko 1.000 radnika direktno u procesu proizvodnje"

  • 3
litijum Foto: Shutterstock

Direktor švajcarske kompanije Arcore Vladimir Rudić izjavio je danas da su na lokalitetu Lopare izvedena detaljna geološka istraživanja u punom kapacitetu sa fokusom na litijum i boron, te da se došlo do pouzdanih rezultata koji su potvrdili da će u procesu rude dominantno biti magnezijuma i kalijuma, ali da je još rano govoriti o količinama ovih elemenata.

-Možemo u ovom momentu da potvrdimo da se radi o značajnom ležištu sa velikim količinama, pre svega magnezijuma - rekao je Rudić za sarajevski portal Klix.

Pojasnio je da je kompanija Arcore aplicirala za dobijanje rešenja o odobrenju detaljnih geoloških istraživanja, koje je izdalo Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, kao jedina nadležna institucija za ovaj postupak.

- Sam postupak je proveden prema najvišim geološkim i ekološkim standardima, koji uređuju ovu oblast sa akcentom na sprovođenje mera u postupku samog istraživanja. Na ovaj način smo još jednom pokazali opredeljenje, zajedno sa lokalnom zajednicom, ka održivom i odgovornom razvoju ovog istraživačkog projekta.

Arcor AG je organizovan kao akcionarsako društvo i predstavlja interese akcionara širom sveta koji su investirali - naveo je Rudić.

Na pitanje šta država i lokalna zajednica imaju od ovog projekta, Rudić kaže da je ovo pitanje od izuzetne važnosti i samo razumevanje ove teme doprinosi pravilnoj afirmaciji projekta.

- Naime, zakonom su propisane direktne naknade za korištenje mineralnog resursa u formi koncesionih naknada (jednokratna i godišnja). Koncesiona naknada za korišćenje mineralnog resursa za metalične mineralne sirovine je propisana u iznosu od pet odsto prihoda iz obavljanja koncesione delatnosti, na godišnjem nivou.

Ova naknada će prema prognozama iznositi izmeđe 20 i 40 miliona KM godišnje. Takođe, jednokratna naknada za dodelu prava se obračunava u iznosu od 0,5 odsto na predviđena kapitalna ulaganja, gde očekujemo da će ista iznositi nešto više od pet miliona KM jednokratno - pojasnio je Rudić.

Drugi aspekt ovog pitanje je verovatno, kaže, važniji od onog prvog, a odnosi se na indirektne uticaje ovih rudarskih operacija na Lopare pre svega, a potom na Republiku Srpsku i BiH u celini.

- Prema prognozama plan je da se zaposli oko 1.000 radnika direktno u procesu proizvodnje. S obzirom na to da se radi o visoko tehnološkim procesima, govorimo i o visokim primanjima za ove vrste poslova. Indirektno prognoziramo (na bazi proseka u svetu za ovakve vidove operacija) da će biti angažovano između 3.000 - 5.000 radnika

. Ukupno možemo reći da će direktni efekti rudarskih operacija da se odraze na 4.000 - 6.000 hiljada radnika odnosno značajno uvećanih porodičnih budžeta ovog broja porodica - rekao je.

Pored navedenih efekata, dodaje, ne sme se zanemariti davanje po osnovu poreza i doprinosa koji će značajno uticati na značajno uvećanje budžeta, pre svega Opštine Lopare za nekoliko puta, ali i Republike Srpske.

Takođe, naveo je, prihodi državnih budžeta će se značajno uvećati, a posredni efekti ovih rudarskih aktivnosti, kroz afirmaciju stranih ulaganja će indirektno uticati na poboljšanje kako kreditnog rejtinga tako i investicione klime i promocije stranih direktnih ulaganja u celosti.

Na pitanje o kakvoj tehnologiji je reč i zaštiti životne sredine, Rudić, između ostalog, ističe da je njihov odgovor nedvosmislen da je moguća ekološki čista eksploatacija litijuma.

Moguće je i da možemo garantovati da će biti realizovano odgovorno, održivo i rudarstvo prema najvišim ekološkim standardima pre svega sa fokusom na očuvanje životne sredine i sociološkim aspektom iz te perspektive, zaključio je on.

Građani će nakon relevantnih izveštaja, referendumom odlučiti da li žele da se ove mineralne sirovine kopaju.

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veljko

    18. oktobar 2023 | 16:51

    Dalje prljave ruke od nas.

  • Krusko Medo

    18. oktobar 2023 | 17:51

    Ko li će te silne milione strpat sebi u džep,od tolikih para Lopare bi mogle da postanu gradina ko Čikago ako se s njima pametno postupa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>