• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šokantno otkriće o čipsu i slatkišima: Kompanije prave hranu koja deluje kao droga

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi, manje-više, znamo da ultra-prerađena hrana nije dobra, ali joj često ne možemo odoleti. Ipak, ovi aktuelni podaci će vas navesti na dublje razmišljanje

  • 1
čips Foto: Shutterstock

Još letos smo pisali o tome kako kompanije "vrte milione" dolara na osnovu ultra-prerađene hrane (eng. ultra-processed foods/UPF), a sada su dostupni najnoviji podaci.

Naime, eksperti navode da ultra-prerađena hrana, ili UPF, izaziva zavisnost kao nikotin, kokain ili heroin.

Nova analiza, izvedena na osnovu 281 studije u 36 različitih zemalja, pokazuje da je čak 14 odsto odraslih zavisno od ultra-prerađene hrane.

Navodno, ultra-prerađena hrana, koja uključuje kobasice, sladoled, keks, bezalkoholna pića i slatke žitarice, povezana je sa kognitivnim opadanjem, rakom, psihološkim problemima, pa čak i ranom smrću.

*Ali, imajte u vidu da se ovakve tvrdnje moraju uzeti s oprezom, sve da nekih dokaza/pokazatelja za to i ima.

"Izgleda da kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i masti koje se često nalaze u UPF-u može povećati potencijal zavisnosti od ove hrane", napisali su autori studije u svojim nalazima objavljenim u The British Medical Journal.

Naučnici, naime, sumnjaju da samo jedan sastojak može izazvati zavisnost.

"Konzumiranje ultra-obrađene hrane izaziva rast dopamina, koji vremenom opada, što dovodi do iznenadnog ciklusa žudnje, slično kao kod nekoga ko je zavisnik od alkohola ili droge. Iako je malo verovatno da sami po sebi izazivaju zavisnost, aditivi u hrani mogu da pojačavaju kalorijske efekte", kaže istraživački tim.

Ipak, treba reći da skoro 90 odsto ljudi može da proba alkohol i ne razvije problematičnu vezu. Neko će, recimo, pojesti šaku čipsa i biti zadovoljan, ali će neko da posegne za još...

Većina namirnica je, inače, bezbedna u umerenim količinama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. oktobar 2023 | 16:35

    ОВО је некада сматрано теоријом завере. НАРАВНО да је СВЕ из САДа превара. Још од лажи о гвожђу у спанаћу, пропаганди слаткиша, отровне кока коле...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>