• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kruševac i Vranje dobijaju sistem upravljanja komunalnim otpadom: Završetak radova za tri godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući da se radi o regionalnim deponijama, projektom su obuhvaćene i okolne opštine

  • 0
Deponija, smeće, đubre Foto: Pixabay

Rasinski i Pčinjski okrug dobiće regionalni sistem upravljanja komunalnim otpadom sa centrom u Kruševcu, odnosno u Vranju.

To je omogućeno Ugovorom o korišćenju sredstava zajma namenjenih realizaciji programa "Integrisano upravljanje čvrstim otpadom" Kruševac i Vranje, koji je potpisao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, u okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom i Nemačkom razvojnom bankom KFV.

Projektom je obuhvaćena izgradnja regionalnih sanitarnih deponija, sa linijom za separaciju komunalnog otpada, tretman procednih voda, kompostiranje zelenog otpada, sistem za iskorišćenje deponijskog gasa i nabavka prioritetne opreme za sakupljanje otpada.

Budući da se radi o regionalnim deponijama pored Kruševca i Vranja, projektom su obuhvaćene i okolne opštine – u Rasinskom okrugu: Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Ćićevac, Brus, Blace (Toplički region) i u Pčinjskom okrugu: Vranje, Surdulica, Trgovište, Preševo, Bujanovac, Bosilegrad, koje će svoj komunalni otpad odlagati na regionalnim sanitarnim deponijama.

Kada je reč o centru za upravljanje komunalnim otpadom u Kruševcu, u fazi 1 biće izgrađena sanitarna deponija "Srnje", odnosno proširena postojeća deponije, na kojoj će se vršiti separacija i odlaganje komunalnog otpada grada Kruševca i okolnih opština: Aleksandrovac, Varvarin, Ćićevac, Brus i Blace.

Faza 1 obuhvata i nabavku prioritetne opreme za sakupljanje komunalnog otpada u Kruševcu i okolnim opštinama, dok će faza 2 obuhvatiti potpuno uspostavljanje "sistema dve kante", nabavkom opreme za separaciju otpada na mestu nastanka, izgradnju trasnfer stanica i reciklažnih dvorišta.

goran vesić Foto: MGSI

Ukupna vrednost investicija faze 1 iznosi 14,7 miliona evra od čega je za prvu fazu regonalnog centra upravljanja optadom u Kruševcu i opremu za sakupljanje komunalnog otpada vrednost investicije 13,7 miliona evra, a za prvu fazu nabavke opreme za sakupljanje komunalnog otpada u okolnim opštinama predviđeno milion evra.

Od tog novca 10,98 miliona evra je iz zajma KFV banke i 2,72 miliona evra donacija Nemačke. Kada je u pitanju centar za upravljanje komunalnim otpadom u Vranju, faza 1 obuhvata izgradnju sanitarne deponije "Meteris" odnosno proširenje postojeće deponije, na kojoj će se vršiti separacija i odlaganje komunalnog otpada Vranja i okolnih opština, Surdulica, Trgovište, Preševo, Bujanovac, Bosilegrad.

Faza 1 obuhvata nabavku prioritetne opreme za sakupljanje komunalnog otpada u Vranju i okolnim opštinama, a faza 2 potpuno uspostavljanje "sistema dve kante". Nabavkom opreme za separaciju otpada na mestu nastanka, izgradnju trasnfer stanica i reciklažnih dvorišta.

Ukupna vrednost investicija faze 1 u Vranju je 13,3 miliona evra od čega je za prvu fazu regonalnog centra upravljanja optadom u Vranju i opremu za sakupljanje komunalnog otpada vrednost investicije 12,5 miliona evra, dok je za prvu fazu nabavke opreme za sakupljanje komunalnog otpada u okolnim opštinama predviđeno 800.000 evra.

Od tog novca, 10 miliona evra je zajam KFV banke, dok Nemačka donira 2,48 miliona evra. Završetak radova na izgradnji regionalnih sistema upravljanja komunalnim otpadom u oba okruga planiran je za kraj 2026. godine.

(Telegraf Biznis)

Video: Lokalnim samoupravama u Vojvodini dodeljeno 320 milliona za uklanjanje divljih deponija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>