• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećava se rizik od recesije u najvećoj evropskoj ekonomiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka privreda koketira sa recesijom skoro godinu dana

  • 1
inflacija, hrana Foto: shutterstock.com

Proizvodnja u Nemačkoj je blago opala u trećem kvartalu, povećavajući rizik od recesije u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Bruto domaći proizvod opao je za 0,1% u periodu od jula do septembra u poređenju sa prethodnim kvartalom, kada je porastao za 0,1%, prema nemačkom Saveznom zavodu za statistiku (Destatis).

S jedne strane padu je doprinela smanjena potrošnja, dok su ulaganja kompanija u mašine i opremu dala pozitivan doprinos BDP-u.

- Nemačka ekonomija se ponovo nalazi na ivici tehničke recesije - rekao je Klaus Vistesen, glavni ekonomista evrozone u Pantheon Macroeconomics. Inače, tehnička recesija se definiše kao dva uzastopna kvartala opadanja proizvodnje.

Ekonomisti kažu da je malo verovatno da će se slika uskoro poboljšati, jer se ogroman proizvodni sektor u zemlji bori sa slabom kineskom potražnjom, visokim troškovima energije i bolnim povećanjem kamatnih stopa.

Kompanije u ovom sektoru otpuštaju najbržom stopom u poslednje tri godine, jer nove porudžbine opadaju, a poverenje ostaje „duboko negativno", prema podacima ankete za oktobar objavljenim prošle nedelje prenosi Cnn.

- Nemačka ekonomija je čvrsto zaglavljena u blatu - rekao je Vistesen, napominjući da je sumnjivo da će se privreda oporaviti u četvrtom kvartalu.

- Rizici su nagnuti na donju stranu za početak 2024. godine - dodao je on.

Nemačka inflacija je u oktobru smanjena na 3,0%.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    2. novembar 2023 | 09:25

    Proizvodnja pada jer nema tih inzenjera koji mogu da unaprede toliko proizvodnju koliko neproizvodni sektor moze da potrosi. Ljudi u administraciji koja nikad nisu stvarali proizvod ce unistiti mnoge drzave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>