• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi seminar Sektora za inspekcijski nadzor: "Njihov posao nije ništa manje važan nego posao policije"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Seminar se održava tokom tri dana u opštini Kučevo

  • 0
goran vesić Foto: MGSI/Predrag Mitić

U opštini Kučevo održava se prvi seminar Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a prema najavama resornog ministra Gorana Vesića uslovi za rad zaposlenih u tom sektoru dodatno će biti poboljšani, dok se očekuje da izmenama zakona kojima se reguliše rad inspekcija bude stvoren osnov da inspektori u Srbiji budu bolje plaćeni za svoj rad.

- Ovaj seminar je prilika da se okupimo i zajednički ujednačimo postupanje kada su u pitanju izmene i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji koje su predvidele dosta izmena, ali i da pokažemo koliko cenimo njihov posao i da uradimo sve što možemo, u skladu sa zakonom i mogućnostima, da poboljšamo njihov status - rekao je Vesić.

Naveo je da su inspektorke i inspektori Sektora za inspekcijski nadzor već dobili nove automobile što je veoma značajno jer rade na terenu, a da će tokom sledeće godine dobiti i tablete zahvaljujući čemu će sve inspektorke i inspektori raditi u jednom sistemu, popunjavati prijave na mreži što će ubrzati njihov rad i povećati transparentnost.

- Renoviraćemo prostorije u kojima rade. Što se tiče njihovog prekovremenog rada, mi to veoma poštujemo i plaćamo, a izmenama zakona koji reguliše rad inspektora biće stvoren zakonski osnov da inspektorke i inspektori budu bolje plaćeni. Oni to zaslužuju - rekao je Vesić.

Naveo je da je posao inspektorki i inspektora veoma važan jer oni obezbeđuju da se sprovode zakoni i dodao da, ukoliko inspektorke i inspektoru nisu zadovoljni i ne mogu da obavljaju dobro svoj posao, onda ni zakoni ne mogu da se sprovode.

- Njihov posao nije ništa manje važan nego posao policije, BIA-e ili neke druge državne službe. Na ovaj način smo, kao ministarstvo, hteli da pokažemo svakome od njih da veoma poštujemo njihov rad, da znamo koliko rade za ovu državu i da se trudimo da im to vratimo kroz materijalni status, ali i kroz to što pokazujemo kakvo poštovanje imamo prema njihovom radu - rekao je Vesić.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac rekao je da je cilj ovog seminara da se inspektorke i inspektori okupe kako bi razgovarali o ujednačavanju primene propisa po pitanju izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kao i o predstojećim izmenama zakona, pre svega zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Divac je zahvalio ministru Vesiću na podršci i naveo da su samo u proteklih godinu dana inspektorkama i inspektorima obezbeđeni novi automobili, a da će najverovatnije sredinom novembra početi renoviranje prostorija Sektora za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, naveo je da će ovakvi seminari verovatno postati praksa tog sektora.

- Trudićemo se da se barem dva puta godišnje okupimo kako bismo ujednačavali praksu u primeni propisa i kako bismo mogli za poverene poslove lokalnim inspekcijama da dajemo jasne instrukcije kako da te propise primenjuju - rekao je Divac.

Inspektorkama i inspektorima se u okviru trodnevnog seminara obratio i predsednik strukovne organizacije "Mreža inspektora Srbije" Dragoman Paunović koji je rekao da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ima izuzetno kvalitetan odnos prema svojim inspektorkama i inspektorima.

- To se održava u omogućavanju inspektorima statusnih pitanja, ali i u velikoj podršci ministarstva kada je u pitanju izmena zakona koja će republičkim inspektorkama i inapektorima nadam se, omogućiti da konačno dobiju ono što su nekada imali i što imaju njihove kolege u svim zemljama u okruženju – 20 odsto na platu što čini razliku inspekcijskog nadzora i rada ostalih službenika u kancelarijama - rekao je Paunović i izrazio nadu da će to zajedničkim radom u predstojećem periodu biti ostvareno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>