• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uber i Lift "krali" plate: Više od 100.000 vozača sada čeka pozamašnu svotu, postignut dogovor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija državnog tužioca je ispitala tvrdnje da su Uber i Lift nepropisno odbijali poreze i naknade njujorškim vozačima

  • 0
Uber Uber / Foto: Shutterstock

Aplikacije za deljenje vožnje, kao što su Uber i Lift, platiće 328 miliona dolara njujorškim vozačima koji su ostali "bez plata i beneficija", a koji su se žalili na "sistemsko varanje" od strane kompanija.

Ovo isplaćivanje novca bi rešilo dugu istragu njujorškog državnog tužioca, koji ga je nazvao "najvećom nagodbom za krađu plata u istoriji svog rada".

Postignuti sporazum, takođe, znači da će vozači u državi Njujork dobiti garantovano plaćeno bolovanje.

Kancelarija državnog tužioca je ispitala tvrdnje da su Uber i Lift nepropisno odbijali poreze i naknade njujorškim vozačima, a ne putnicima, u periodu između 2014. i 2017. godine, piše BBC.

Navodi se i da vozači Ubera i Lifta mahom dolaze iz imigrantskih zajednica, te da se oslanjaju na ove poslove kako bi obezbedili svoje porodice. Konačno će, dodaje se, dobiti ono što su s pravom zaradili i što im se duguje po zakonu.

Pritom, broj tih vozači nije mali - ima ih više od 100.000.

Uber je takođe rekao da će uplatiti "neotkriveni iznos" u fond za osiguranje od nezaposlenosti, tako da vozači i dostavljači imaju pristup beneficijama za nezaposlene, ako ostanu bez posla. Kompanija kaže da će ovaj sporazum poslužiti i kao "model za druge države", uz pravila koja podrazumevaju da vozači Njujorka dobijaju do 56 sati plaćenog bolovanja godišnje.

Vozači Ubera koji rade van Njujorka imaće pravo na sat bolovanja uz punu platu za svakih 30 odrađenih sati i minimalnu platu od - barem - 26 dolara po satu.

Nakon ovog dogovora u Njujorku, akcije Ubera su porasle za 5,2 odsto, a akcije Lifta - za 7,1 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>