• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svečana konferencija povodom završetka rekonstrukcije dela Sava Centra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je rekonstrukcija ispratila sve zahteve moderne i zelene gradnje, objekat posle rekonstrukcije ostaje prepoznatljiv

  • 0
Sava Centar rekonstrukcija Foto: Promo/ Sava Centar

Svečana konferencija povodom završetka rekonstrukcije kongresno-poslovnog dela Sava Centra počela je večeras.

Mnogobrojne goste, javne ličnosti i saradnike kompanije Delta holding, dočekali su predsednik kompanije Miroslav Mišković, viši potpredsednik Milka Vojvodić i ostali članovi borda direktora.

Rekonstrukcija ovog dela jednog od simbola Beograda, trajala je nepune dve godine, a ulaganje da postane održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima iznosio je više od 118 miliona evra. Iz kompanije Delta Holding, koja je od 2020. vlasnik Sava Centra, ističu da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca. Na raspolaganju su najveći i najmoderniji kongresni centar u jugoistočnoj Evropi i 46 sala različitih kapaciteta.

Osim značajnog povećanja kapaciteta, Sava Centar će biti pametna i zelena zgrada, koja će biti globalno ekološki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope. Objekat je napravljen ne samo da štedi električnu energiju, već i da je proizvodi, zahvaljuljući solarnim panelima koji su instalirani na krovu.

Iako je rekonstrukcija ispratila sve zahteve moderne i zelene gradnje, objekat posle rekonstrukcije ostaje prepoznatljiv.

Stara staklena fasada zamenjena je energetski efikasnim staklima, ali je ostala ista boja fasade i kose linije po kojima se prepoznaje ovaj objekat.

U unutrašnjosti je zadržana većina poznatih detalja arhitekte Aleksandra Šaletića, kao što su velike grube betonske površine, čuveni luster i drugi prepoznatljivi unutrašnji elementi, koji su godinama krasili enterijer ovog zdanja. Tokom rekonstrukcije, očuvane su i poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i više umetničkih dela.

Rekonstrukcija je podeljena u dve faze i kopira samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine - prvo je završen kongresno-poslovni deo, dok je završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine.

Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala, među kojima je i jedinstvena Immersive sala. Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar kada će biti održan prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika. Prostor Sava Centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu, koju čine kancelarijski prostor i šoping zon i kulturnu zonu, sa poznatom Plavom dvoranom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>