• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zavirite u obnovljeni Sava Centar: Simbolu Beograda i Srbije vraćen stari sjaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Renoviranje je započeto 2021. godine

  • 0

Nakon dve godine od otpočinjanja radova, vrata Sava Centra biće ponovo otvorena za posetioce 14. novembra.

- Nije samo reč o građevinskom poduhvatu i investiciji već jednom višem cilju i emociji. Sava Centar je simbol Beograda i Srbije - istakla je Angelina Nekić potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate na konferenciji za medije.

Podsetimo, simbol socijalističke arhitekture kupio je 2020. godine Delta holding za 17,5 miliona evra, a u rekonstrukciju je uloženo 118 miliona evra, čak 68 mil. evra više nego što se kompanija ugovorom obavezala.

Za sada je završena prva faza, koja obuhvata kongresno-poslovni deo, dok će na leto naredne godine biti otvorena Plava dvorana.

Rekonstrukcija je podeljena u dve faze kopirajući samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine.

- Arhitektura Sava Centra i zaštićeni delovi enterijera su u potpunosti očuvani. Ono što je Stojan Maksimović napravio ostaće sačuvano za budućnost.

Zamenili smo fasadu, koja je sada energetski efikasna. Promenili smo celokupne instalacije, dobili smo moderan tehnološki napredan i energetski efikasan objekat - naglasila je Nekić.

Kongresni kapacitet objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala.

Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u čuvenoj Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.

- Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava Centrom i bez njega. Beograd sad može da konkuriše za organizaciju velikih međunarodnih skupova, a kada Sava Centar popuni svoje kapacitete to znači da će biti popunjeni i svi hotelski smeštaji u gradu. Dodatni posao imaće restorani, prevoznici, pružaoci različitih usluga i brojni mali biznisi - rekla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra.

Sava Centar postao je kongresni, poslovni i centar kulture. Proverili smo da li je tu i stara mapa sveta, koja je krasila hol Sava Centra. Odgovor možete potražiti ovde.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>