• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Snaga austrijskog zdravstva: Robotika uzela maha, a država vam refundira veliki deo za ovaj tretman

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navodi se da je robotska terapija najbolja posle moždanog udara

  • 0
robotska terapija Foto: © kikosotto

Novi terapijski centar „tech2people“ postavlja nove standarde u austrijskoj fizioterapiji i rehabilitaciji.

Više od 20 najboljih robotskih uređaja na svetu, vrednih oko 1,5 miliona evra, zajedno sa timom od devet specijalizovanih fizioterapeuta, početkom novembra se preselilo u novu bečku četvrt „Jezerski grad Aspern“, kako bi pružili najefikasniju terapiju ljudima koji su pretrpeli moždani udar, imaju multiplu sklerozu ili traumatičnu povredu kičmene moždine; i sve to veoma povoljno i ambulantno, bez potrebe za stacionarnim lečenjem.

U ovom visoko tehnološkom rehabilitacionom centru organizatori, terapeuti i pacijenti rade na zajedničkom cilju, da se osobama sa ovakvim stanjima omogući visok nivo funkcionalne samostalnosti, da im se pomogne da se brzo reintegrišu u svoj svakodnevni život i povrate radnu snagu nakon povreda i moždanih udara.

Odgovorni za to nisu samo fizioterapeuti i ergoterapeuti, već i robotski uređaji visokih performansi.

Njihova specifičnost se ogleda u izuzetno visokoj stopi ponavljanja vežbi u kratkom vremenu, a s druge strane, u podršci svakog pacijenta tačno onoliko koliko mu je potrebno da optimalno vežba. Čak i osobe sa povredom kičmene moždine mogu ustati i trenirati uz pomoć robotskog egzoskeleta.

Integracija igara koje razvijaju veštine i korišćenje virtuelne stvarnosti - čini intenzivno vežbanje zabavnim i povećava stopu

saradnje pacijenata.

Osnivač centra „tech2people“, Grego Demblin, i sam je paraplegičar, a za novi centar uspeo je da angažuje specijalistu za neurološku rehabilitaciju, dr Petera Laknera, kao glavnog medicinskog savetnika.

robotska terapija Foto: Egzoskelet © tech2people

- Postoje oblasti u kojima je robotska fizioterapija već temeljno istražena i dokazana. Na primer, postoji vrlo pouzdana studija koja pokazuje da pacijenti sa moždanim udarom imaju gotovo dvostruko veće šanse da ponovo prohodaju ako primenjuju robotičku terapiju za hodanje, uz klasičnu fizioterapiju - kaže Lakner.

On to objašnjava jednostavnim poređenjem: klasičnom fizioterapijom može se napraviti oko 50 do 250 koraka. Pri tome, pacijenta moraju da podržavaju najmanje dva terapeuta. Sa druge strane, u Lokomatu (medicinskom robotu za terapiju nogu) se može izvesti do 2.000 koraka u jednoj sesiji.

Fokus je tamo gde treba da bude, na samom treningu hodanja, uz istovremeno normalno opterećenje ruku i nogu.

- Visoka stopa ponavljanja podstiče stvaranje novih nervnih puteva. Dodatni pozitivni efekti uključuju smanjenje spazma kod povreda kičmene moždine, smanjenje potrebe za lekovima ili smanjenje komplikacija kao što je osteoporoza - ističe Lakner.

Ovaj robotski tretman u Austriji košta 135 evra, od toga 55 evra refundira zdravstveno osiguranje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>