• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nafta pada, indeksi rastu: Japan razočarao, ali se evropske zemlje dobro "drže"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Treća svetska ekonomija i dalje srlja, jer je BDP pao usled slabije lične potrošnje

  • 0
Mapa sveta, ekonomija Foto-kolaž: Shutterstock, Pixabay

U kakvom je stanju svetska ekonomija? Ovo je presek situacije u određenim zemljama, među kojima su napredne evropske države, kao i SAD i Japan.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u oktobru pala na 4,6 odsto, sa septembarskih i avgustovskih 6,7 odsto, saopštila je danas britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku - ONS.

Tržišta su očekivala inflaciju od 4,8 odsto, a ona je sada najniža od oktobra 2021. godine. Glavni uzrok niže međugodišnje inflacije je pad troškova za stanovanje i usluge vezane za domaćinstvo - za 3,5 odsto.

Rast cena hrane i bezalkoholnih pića je usporio na 10,1 odsto međugodišnje, što je najniža stopa rasta od juna 2022. godine.

Mimo Britanije, i Italiji je krenulo nabolje, ali to ne znači da Čizma nema druge probleme.

Godišnja stopa inflacije u Italiji je u oktobru pala na 1,7 odsto, sa septembarskih 5,3 odsto, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku - Istat. Ovaj rezultat predstavlja korekciju prvobitne procene oktobarske inflacije od 1,8 odsto.

Međutim, italijanski sindikati UIL i CGIL danas su ljutito reagovali na potez zamenika premijera Italije i ministra za infrastrukturu i transport, Matea Salvinija, koji je zabranom ograničio planirani jednodnevni generalni štrajk u petak.

Nafta u padu, indeksi se oporavljaju

Evropski i američki berzanski indeksi danas uglavnom rastu, a cena nafte je u padu. Indeks frankfurtske berze DAX je danas u 10.00 sati skočio na 15.707,35 poena, kao i francuski CAC 40 - na 7.240,69 poena i londonski FTSE 100 - na 7.527,62 poena.

Moskovski MOEX je pao na 3.187,50 poena. Vrednost američkog berzanskog indeksa Dow Jones je pre današnjeg otvaranja berzi u SAD porasla na 34.827,70 poena, kao i vrednost indeksa S&P 500 - na 4.495,70 poena i vrednost indeksa Nasdaq - na 14.094,38 poena.

ruska nafta Foto: Shutterstock

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 78,177 dolara za barel, kao i cena nafte Brent - na 82,162 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se danas na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 47,985 evra za megavat-sat. Cena zlata je skočila na 1.971,35 dolara za uncu, kao i cena pšenice, na 5,7583 dolara za bušel (bušel iznosi 27,216 kg).

Vrednost evra u odnosu na dolar je iznosila 1,08600, što je otprilike isto kao juče.

Treća svetska ekonomija i dalje srlja

Prema prvoj preliminarnoj proceni, japanska ekonomija je u trećem kvartalu pala za 2,1 odsto međugodišnje, saopštila je danas agencija Kabineta Japana - CAO.

Kako se navodi na sajtu te organizacije, na kvartalnom nivou - privreda Japana pala je za 0,5 odsto u odnosu na drugo tromesečje. Tržišta su očekivala manji kvartalni pad, za 0,1 odsto. ž

Kako prenosi britanski Ekonomist, glavni uzrok pada japanskog BDP u trećem kvartalu je slabija potrošnja domaćinstava, kao i manje kapitalne investicije.

Premijer te zemlje, Fumio Kišida, ranije ovog meseca je najavio plan za podsticanje potrošnje u iznosu od 113 milijardi dolara, a Centralna Banka Japana (BoJ) je saopštila krajem oktobra da je odlučila da zadrži ključnu kratkoročnu kamatnu stopu na - 0,1 odsto i prinose na desetogodišnje obveznice na oko nula odsto.

Dugoročna kamatna stopa od jedan odsto će nadalje biti labava "gornja granica", a ne kruto ograničenje, navedeno je na sajtu BoJ.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>