• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izgledi za recesiju u zoni evra izvesni: Šta će biti sa globalnom trgovinom?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Indeks menadžera nabavke kompanije S&P Global ponovo je bio u kontrakciji u novembru

  • 1
evro, evrozona, zona evra, EU Foto: Shutterstock

Izgledi za recesiju u zoni evra su sve izvesniji jer se ekonomski pad nastavlja u poslednjem kvartalu, pokazuju istraživanja aktivnosti privatnog sektora.

Indeks menadžera nabavke kompanije S&P Global ponovo je bio u kontrakciji u novembru, dostigavši 47,1. Iako je to veći porast nego što su očekivali ekonomisti, to je šesti uzastopni mesec ispod nivoa od 50 koji označava ekspanziju. Očitavanja i za proizvodnju i za usluge su pokazala sličan trend.

Nemačka će suspendovati ustavno ograničenje za neto novo zaduživanje četvrtu godinu zaredom nakon što je vlada kancelara Olafa Šolca bila primorana na radikalnu reviziju budžeta presudom najvišeg državnog suda prošle nedelje. Hitan potez za ukidanje takozvane „kočnice duga“ biće deo revidiranog budžeta za 2023. godinu, koji ministar finansija Kristijan Lindner planira da predstavi sledeće nedelje.

U međuvremenu, izgledi za globalnu trgovinu su ove nedelje pojačani jer će izvoz Južne Koreje verovatno zadržati zamah. S druge strane, kineske banke su zadržale svoje referentne stope jer imaju za cilj da povećaju likvidnost i podrže kreditiranje prenosi Yahoo Finance.

Azija berza dolar Foto: Tanjug/AP

Kakvo je stanje na azijskom kontinentu?

Kina bi za sada mogla završiti sa smanjenjem kamatnih stopa, jer se kreatori politike okreću drugim sredstvima za podršku ekonomiji i stabilizaciju kreditnog rasta u novoj godini.

Rani podaci o trgovini Južne Koreje pokazuju da će izvoz verovatno zadržati zamah rasta ovog meseca, nastavljajući oporavak od jednogodišnjeg pada i doprinoseći da se poboljšaju izgledi za globalnu trgovinu. Koreja je ključni globalni izvoznik, pa njen izvoz služi kao koristan pokazatelj zdravlja globalne ekonomije.

Tržišta u razvoju

Ekonomski rast Tajlanda neočekivano je usporio u trećem kvartalu, jer je proizvodnja opala zbog slabog izvoza, podržavajući slučaj nove vlade da nastavi sa svojim planiranim programom gotovine od 14 milijardi dolara.

Čileanska ekonomija je u trećem kvartalu porasla više od predviđanja, predvođena rudarskim sektorom, pošto je centralna banka počela da ublažava monetarnu politiku.

Bruto domaći proizvod porastao je za 0,6% u periodu jul-septembar u odnosu na godinu ranije. U mesecu koji će biti maratonski za odluke o kamatnim stopama u Africi, njene najveće ekonomije će duže zadržati kamatne stope. Angola i Zambija su ove nedelje povećale rast kako bi ublažile tvrdoglavu inflaciju i stabilizovale lokalnu valutu, a očekuje se da će porasti i Nigerija.

Južna Afrika je zadržala sadašnju stopu, a vidi se da drugi, uključujući Maroko, Keniju i Ganu, rade isto.

White House, Bela Kuća, Vašington Bela kuća / Foto: Tanjug/AP

SAD

Amerikanci sve više koriste svoju penzionu štednju kako bi pokrili stambene i medicinske račune usred većih pritisaka na troškove života, pokazuju podaci kompanije Fideliti Investments. Oko 2,3% radnika se povuklo iz teškoća u prošlom kvartalu, u odnosu na 1,8% godinu dana ranije.

Stope na hipotekarne kredite u SAD su naglo pale, što je ograničilo najveći pad od četiri nedelje u skoro godinu dana i podstaklo novi krug prijava za kupovinu kuća.

Iz svemira naša Zemlja izgleda veličanstveno Foto: Twitter/@StationCDRKelly

Svet

Kina i Saudijska Arabija potpisale su sporazum o razmeni lokalne valute vredan oko 7 milijardi dolara, produbljujući svoje veze dok zemlje širom Bliskog istoka pokušavaju da prebace više svoje trgovine ne-naftom sa dolara.

Šok koji je zahvatio globalna stambena tržišta, dok su centralne banke prošle godine brzo podigle kamatne stope, ustupio je mesto hladnoj novoj realnosti: Bonanca nekretnina koja je podstakla bogatstvo milionima ljudi je završena.

Centralna banka Mađarske smanjila je svoj glavni interes u skladu sa uputstvima, odupirući se pritisku vlade za hrabriji potez u smanjenju najvećih troškova zaduživanja u Evropskoj uniji.

Turska centralna banka povećala je kamatne stope za duplo više od očekivanog na tržištu, dok su Švedska i Indonezija ostavile stope nepromenjene.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    25. novembar 2023 | 16:10

    Kontrakcije s izgledima za recesiju su u ekspanziji?!Nisam siguran...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>