• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vremeplovom u budućnost: Pogledajte šta nas čeka 2024. i nasmejte se da ne biste plakali

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pred nama je period spore stabilizacije, ako ne i zaokreta na gore

  • 0
Nenad Tesic, Biznis kolumna Ilustracija: Telegraf/Miloš Nadaždin/Shutterstock

Nedavna predviđanja globalnih trendova za 2024. godinu spustila su mi težak teret na leđa. Kao i mnogima od vas i meni nedostaje ustaljenost i predvidljivost pređašnjih vremena. Čini se da ulazimo u eru permanentne promenljivosti i iznenađenja, i to ne samo u ličnom životu već u svim aspektima društva.

Ekonomski gledano, pred nama je period spore stabilizacije, ako ne i zaokreta na gore, nakon duboke recesije započete tokom pandemije virusa korona.

Stručnjaci upozoravaju da će kriza trajati znatno duže nego što se prvobitno očekivalo. Inflacija će proždirati platu prosečnog radnika, dok će bogati postajati još imućniji. Cene energenata će i dalje rasti, pritiskajući troškove života naviše.

Inflacija pogađa najsiromašnije jer im cene rastu brže od primanja. Sa druge strane, imućni lakše prevaljuju talas poskupljenja i čak uvećavaju bogatstvo pošto poseduju ono što drugi moraju da kupuju. Pravi se začarani krug siromaštva iz kojeg je sve teže izaći.

U međunarodnoj areni, za očekivati je produbljivanje jaza između vodećih sila. Trgovinski i diplomatski sukobi SAD i Kine eskaliraće do tačke pucanja.

Desničarske stranke preuzeće vlast u mnogim zemljama, uključujući i neke od naših suseda, što će destabilizovati odnose i povećati tenzije.

Paradoksalno, i pored svih nevolja kroz koje prolazimo, svet tehnologije cveta nezaustavljivom brzinom. Veštačka inteligencija i automatizacija menjaju prirodu rada kakvu poznajemo.

Privreda 2024. zasnivaće se na 5G mrežama, bespilotnim vozilima i komunikaciji mašina. Hoće li ovo dovesti do još veće nejednakosti i otuđenosti među ljudima?

Ceo svet očekuje izlazak na tržište Apple VR/AR headseta i ogromnog potencijala koji je najavljen i koji će verovatno naći široku primenu u poslovanju i poboljšati produktivnost u brojnim oblastima dizajna i 3D modeliranja, arhitekturi i enterijeru, marketingu, treningu i edukacijama, strateškom planiranju, video konferencijama.

Očekivano je da će Apple svakako obezbediti ekosistem alata, softvera i usluga koji će poslovnim korisnicima VR/AR tehnologije doneti brojne koristi u svakodnevnom poslovanju.

Kada pogledam društvene trendove, pitam se da li smo civilizacijski zakoračili u smeru samodestrukcije. Starenje stanovništva parališe razvijene zemlje. Mlade generacije pate od anksioznosti, depresije i besmisla. Društvene podele se produbljuju do usijanja. Svi čekamo najmanji povod da eksplodiramo u nasilje.

Vremenske nepogode haraju planetom sa učestalošću i snagom bez presedana u istoriji. Okeani se zagrevaju, glečeri tope, divlji požari gutaju čitave predele. A mi se i dalje prepiremo oko toga da li zaista utičemo na klimu i šta možemo da preduzmemo po tom pitanju.

Svesni ili ne, mi smo ti koji oblikujemo budućnost kroz svoje dnevne postupke. Možda je vreme da zastanemo i preispitamo pravac u kojem se krećemo kao pojedinci i zajednice. Da usporimo bezumnu trku za profitom i ugledom.

Zar nismo naučili da pravi kvalitet života leži u međusobnoj povezanosti, saosećanju i skladu sa prirodom? Moramo sada kao civilizacija doneti važne odluke ako želimo da naša deca naslede svet koji zaslužuju. Promena počinje iznutra.

A koje konkretne korake kompanije mogu preduzeti kako bi doprinele društveno odgovornijoj budućnosti:

  • Poslovati na etičan i transparentan način - bez korupcije, prevare potrošača ili kršenja propisa;
  • Minimizirati negativan uticaj na životnu sredinu kroz reciklažu, smanjenje emisija gasova;
  • Sprovoditi integrativne HR politike koje podstiču različitost i osiguravaju inkluziju svih grupa radnika;
  • Ulagati deo profita u filantropske svrhe u lokalnim zajednicama;
  • Uvoditi inovacije koje podstiču održive izvore energije, poslovanje bez papira ili smanjenje zagađenja;
  • Kontinuirano ulagati u edukaciju i motivaciju zaposlenih da se razvijaju i ostvare svoj puni potencijal;
  • Razvijati proizvode i usluge koji podržavaju svakodnevno zdravlje ljudi i kvalitet života kao celine;

Zdrave i humanije kompanije danas znače bolji svet sutra. Svaki doprinos je važan.

(Nenad Tešić, partner u Egzakta Advisory)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>