• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srpski informatičari ove godine izvoze 3,8 milijardi dolara: Direktor Epla u poseti zato što radimo kako treba

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala na to da je od početka godine u IT sektoru zaposleno 5.357 ljudi, pretežno mladih kao i da je to vodeći sektor u srpskoj ekonomiji

  • 0
Ana Brnabic sa dir Epla Foto: Privatna arhiva

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da je poseta suosnivača "Epla" Stiva Voznijaka Srbiji rezultat dugogodišnjeg ulaganja države u obrazovanje i posebno sektor informacionih tehnologija.

"Mi smo od 2017. uveli programiranje u škole, od 2018. smo završili program povezivanja škola na brzi internet, svaka škola pa i najmanja izmeštena uprava ima brzi internet, kako bi uvodili programiranje. U to je uloženo 60 miliona evra. Uveli smo osnove razvoja veštačke inteligencije u osnovne škole, uveli smo specijalizovana umetnička odeljenja u naše gimnazije, jer mislimo da je osnova za budućnosti i kreativnost", rekla je Brnabić gostujući na K1.

Kada je Aleksandar Vučić 2016. bio predsednik Vlade, a ona na čelu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, dodaje Brnabić, svi su se smejali zbog pokretanja eUprave.

"Svi su se smejali i govorili nema ništa od toga. Kada sam dobila prvi mandat kao premijerka, i istakla dve osnovne stvari - obrazovanje i digitalizaciju, opet su se svi smejali. A evo sada 2023. u Srbiju, na svoju inicijativo dolazi Voznijak. To govori koliko smo uspešni", rekla je Brnabić.

Istakla je da je od početka godine u IT sektoru zaposleno 5.357 ljudi, pretežno mladih kao i da je to vodeći sektor u srpskoj ekonomiji.

"Ove godine izvoz IKT sektora će biti blizu 3,8 milijardi evra. Danas je velika konferencija o veštačkoj inteligenciji u obrazovanju, na kojo će biti naših 800 nastavnika i profesora", rekla je Brnabić.

Ocenila je da vesti kao pomenuta konferencija nisu dovoljno dobro ispraćene, odnosno manje ispraćene nego neke druge, loše vesti. Na pitanje novinara ko je kriv za to, Brnabić je rekla da je misli da je takav savremeni svet, da pre svega prolaze samo loše vesti, kao i vesti koje su brze i kratke, kojima nije potrebno mnogo posvećivanja.

"Vesti kojima ne treba da se posvetite, nego minut, dva, tvitovi. Sad je i tviter (X) proširio broj karaktera, ali ni to niko ne čita", rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Printskrin: Pink TV

Govoreći dalje o razvoju IKT sektora, Brnabić je najavila da u subotu ima sastanak sa delegacijom iz ženevskog CERN-a i da će potpisati sa njima sporazum o saradnji, čime će Srbija postati jedna od sedam zemalja na svetu koja će raditi obradu podataka iz CERN-a.

"Mi ćemo ih obrađivati za CERN kod nas, u data centru u Kragujevcu", najavila je Brnabić. Dalje je istakla izgradnju BIO4 kampusa, za koji će, kako je rekla, "kamen temeljac" biti postavljen do kraja ove godine.

"Trebalo je to da uradimo početkom decembra, pomerili smo zbog kampanje. Reč je o najvećem naučnom projektu u Evropi - i to se radi u Srbiji. U BIO4 kampus će biti uloženo 300 miliona evra, i to će biti zalog za budućnost Srbije. Već potpisali sporazum sa najvećim farmaceutskim kompanijama, koje će tu, kod nas, u BIO4 kampusu razvijati inovativne lekove i terapije", rekla je Brnabić.

Time će, dodala je, inovativni lekovi i terapije biti dostupniji i jeftiniji za građane Srbije.

Osim naučnog projekta BIO4 kampus, radi se i na najvećem projektu u oblasti kulture - izradnji Doma beogradske filharmonije, kao i na drugim projektima koji su, kako kaže Ana Brnabić, u planu ukoliko na izborima pobedi lista Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>