• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovi elementi "živog nasleđa" Srbije su novoupisani u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaječaru radi jedan od petoro preostalih ćurčija u Srbiji

  • 0

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, upisano je šest elemenata "živog nasleđa"  Srbije – sarački zanat, ćurčijski zanat, izrada veza "štampujit", mavanje kumbara, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst.

Odluku o upisu Komitet je doneo na sastanku koji je juče održan u Ministarstvu kulture, a na osnovu zaključaka Komisije za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja deluje u Etnografskom muzeju u Beogradu, piše zamedia.

U izradi dosijea za upis ćurčijskog zanata učestvovale su i institucije i organizacije iz Zaječara predvođene Narodnim muzejem "Zaječar".

Podsetimo, u Zaječaru radi jedan od petoro preostalih ćurčija u Srbiji, Nenad Antanasijević kome je ljubav prema ovom zanatu preneo otac.

Pre tačno godinu dana zaječarska publika imala je priliku da se upozna sa ćurčijskim zanatom i porodicom Antanasijević na izložbi u Radul begovom konaku.

(Telegraf.rs/Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>