• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maersk vraća brodove na Crveno more: Maren isplovio iz luke 24. decembra, ide ka Singapuru

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vojna grupa Huti, koju podržava Iran, pojačala je napade na brodove u Crvenom moru kako bi iskazala podršku palestinskoj grupi Hamas

  • 0
crveno more Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Nakon što je ranije ovog meseca zaustavio plovidbu kroz Suecki kanal i Crveno more, zbog opasnosti od napada Huta, danski brodarski div Maersk je sada saopštio da će nekoliko desetina kontejnerskih brodova uputiti spornim plovnim pravcem u narednim nedeljama, piše Rojters.

Raspored plovidbe će ostati podložan promenama, u zavisnosti od planova vezanih za "nepredviđene situacije", dodaje se u informaciji. Maersk je, inače, 24. decembra rekao da priprema povratak na Crveno more - kojim se odvija ključni pomorski transport između Azije i Evrope - nakon pokretanja vojne operacije pod vođstvom SAD, za zaštitu plovila od napada Huta.

Kako bi izbegla napade, danska kompanija je od 19. decembra preusmerila brodove oko Afrike, preko Rta dobre nade, naplaćujući kupcima dodatne naknade, a vreme putovanja robe se produžava za nekoliko nedelja.

Sada se navodi da će, među brodovima koji će se iznova uputiti preko Sueckog kanala, naći i Maren Maersk, koji je isplovio iz luke u Tangiersu 24. decembra. U Singapur bi trebalo da stigne 14. januara 2024. godine.

Podsećamo, vojna grupa Huti u Jemenu, koju podržava Iran, pojačala je napade na brodove u Crvenom moru kako bi iskazala podršku palestinskoj grupi Hamas, koja se bori protiv Izraela u Gazi. Neki promatrači smatraju da su napadi Huta indirektan pokušaja uvlačenja SAD u rat između Izraela i Hamasa.

Zbog svega pomenutog, svakako, ponajviše trpi globalna trgovina, te je upitno snabdevanje hranom i ostalom robom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>