• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neslavan ulazak u novu godinu: Huti napali brod Maerska, pauzirane sve plovidbe kroz Crveno more

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sjedinjene Države su 19. decembra pokrenule operaciju "Prosperity Guardian", ali izgleda da nema dovoljno pristalica

  • 0
Maersk Foto: Shutterstock

Kriza u Crvenom moru traje već dve nedelje, a taman što je danski Maersk pomislio da je situacija "bezbednija"militanti Huti, koje podržava Iran, napali su njegov kontejnerski brod sa projektilima i malim čamcima, zbog čega je brodarska i logistička kompanija pauzirala svu plovidbu kroz Crveno more na 48 sati, saopšteno je danas.

Posada broda Maersk Hangzhou je bezbedna, dodaje se, i nije bilo naznaka vatre na plovilu koje je nastavilo put prema severu, do luke Suec. Ovaj napad je najnoviji u nizu napada Huta, jemenskih pobunjenika koji su danima unazad gađali brodove u Crvenom moru, kako bi iskazali svoju podršku palestinskoj islamističkoj grupi Hamas koja se bori protiv Izraela u Gazi.

Mediji uveliko izveštavaju o tome kako su pomenuti napadi poremetili svetsku trgovinu, pri čemu su glavne brodarske kompanije bile primorane da krenu dužom i skupljom rutom oko afričkog Rta dobre nade, a ne kroz Suecki kanal. Crveno more je, inače, ključna, ulazna tačka za brodove koji koriste Suecki kanal, putem kojeg se odvija oko 12% globalne trgovine i od vitalnog je značaja za kretanje robe između Azije i Evrope.

Sjedinjene Države su 19. decembra pokrenule operaciju Prosperity Guardian, rekavši da je više od 20 zemalja pristalo da učestvuje u naporima da se zaštite brodovi u vodama Crvenog mora, u blizini Jemena. Kao odgovor na to, Maersk je 24. decembra rekao da će nastaviti plovidbu kroz Crveno more. Međutim, napadi su nastavljeni i pokazalo se da su saveznici SAD nevoljni da se posvete koaliciji, pri čemu skoro polovina nije javno objavila svoje prisustvo, piše CNBC.

Maersk, jedan od najvećih svetskih otpremnika tereta, rekao je danas da će odložiti sve tranzite kroz tu oblast na 48 sati, nakon što je Maersk Hangzhou pogođen projektilom u subotu, 30. decembra, 55 nautičkih milja jugozapadno od Al Hodejde u Jemenu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>