• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prodali 2 stana i podigli ušteđevinu za krstarenje koje je otkazano: Uskoro bismo mogli da budemo beskućnici

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turska kompanija Miray Cruises najavila je krstarenje pod nazivom "Život na moru" još u martu 2023. godine

  • 1
Joe Youssef, Kara Foto: Facebook

Kara i Džo Jusef prodali su svoja dva stana, podigli životnu ušteđevinu, odrekli se većine svojih stvari i krajem oktobra krenuli u Istanbul na putovanje života: trogodišnje krstarenje oko sveta, koje je trebalo da se realizuje krajem 1. novembra prošle godine. Međutim, putovanje je otkazano, a partneri su praktično postali beskućnici.

Turska kompanija Miray Cruises najavila je krstarenje pod nazivom "Život na moru" još u martu 2023. godine. Tvrdili su da će to biti najduže krstarenje ikada, trebalo je dea posete 382 pristaništa u luci tokom 1.095 dana.

Starlink internet i poslovni centar omogućili bi putnicima da rade na daljinu. Krstarenje je izgledalo idealno za postpandemijsku eru, ciljajući na ljude koji žude za bekstvom. Sa cenama karata koje počinju od 90.000 dolara za unutrašnju kabinu i idu do 975.000 dolara za apartman, putovanje je nekim budućim putnicima čak izgledalo kao jeftino, odnosno jeftinije od tri godine života u mnogim gradovima.

U toku prvog meseca prodaje, više od polovine od 400 brodskih kabina bilo je rezervisano. Ali sastavljanje krstarenja ove veličine je monumentalan zadatak, koji zahteva brod dovoljno velik da preveze stotine ljudi, prava pristajanja širom sveta i obezbeđivanje finansiranja prenosi New York Times.

Očigledno, ispostaviće se, krupan zalogaj za tursku kompaniju. U intervjuu u decembru, Vedat Ugurlu, vlasnik turske kompanije, okrivio je nedostatak finansiranja i interesa za otkazivanje krstarenja.

Joe Youssef, Kara Foto: Facebook

- Pokušali smo sve da pronađemo rešenje, ali na kraju dana nismo mogli da dobijemo investitore i nismo mogli da prodamo dovoljno kabina - rekao je on.

Situacija je Karu (36), bivšu humanitarnu radnicu iz Ohaja, i njenog muža Džoa, ostavila sa tri kofera i ručnim prtljagom u Istanbulu, u iščekivanju povaćaja novca u iznosu od 80.000 dolara.

- Nastavili su da nas vode, terajući nas da se nadamo do poslednjeg trenutka, samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da krenemo -  ispričala je ona.

- Prodali smo sve što imamo da ostvarimo ovaj san. Osećamo se potpuno poraženo.

Novac je trebalo da im bude vraćen u tri dela, od decembra do februara. Prvi rok je prošao 22. decembra, a novac su dobili samo pojedini putnici. Jusefovi nisu jedni od njih. Mirej je rekao da je do kašnjenja došlo zbog toga što su banke tražile dodatnu dokumentaciju.

Bračni par je 28. decembra stare godine rekao da još uvek nisu dobili povraćaj novca. Poslednjih mesec dana žive u hotelu u Istanbulu koji je platila kompanija za krstarenje.

- Uskoro bismo mogli da budemo beskućnici - rekla je gospođa Jusef.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako zaista izgleda rad na popularnim kruzerima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    2. januar 2024 | 18:15

    I sta posle 1095 dana krstarenja,zivot se nastavlja a prodali stanove-sad beskucnici. Bezmozgasi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>