• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svet medija će se značajno promeniti ove godine: Dizni je pokrenuo revoluciju

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pionir kablovske TV, Džon Meloun, još u prvom delu 2023. je predvideo veću integraciju servisa za striming u pakete kablovske televizije

  • 0
Disney kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Prethodna godina se pokazala kao još jedna teška godina za kablovsku televiziju, budući da je sve više gledalaca verno strimingu... Mada, 2023. ni za striming servis nije bila naročito plodna. Platforme su se suočile sa padom broja pretplatnika, padom prihoda od oglasa i tvrdoglavim gubicima, dok je Netfliks nastavio da bude dominantan.

Međutim, 2024. bi mogla doneti neke, čak, neočekivane promene. Rukovodioci iz industrije medija rekli su za CNBC u decembru da bi u ovoj godini - konačno - moglo doći do udruživanja kablovskih i striming operatora. Tačnije, radilo bi se o "paketima" usluga, poput saradnje telekomunikacione kompanije Čarter (Charter) i Diznija.

Naime, dve firme su se lane borile oko pretplata, tokom sezone u Nacionalnoj fudbalskoj ligi, a izvršni direktor Čartera Kris Vinfri rekao je da "to nije tipičan spor oko prava emitovanja". Kanali u vlasništvu Diznija, uključujući ESPN, prestali su da emituju usluge Čarterovog Spectrum-a na skoro dve nedelje, što je uticalo na milione korisnika u SAD.

Ta pauza je završena u septembru, nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne Liga na ESPN-u, sporazumom koji je pretplatnicima Spectrum TV Select Plus-a dao pristup Dizni+, kao i ESPN+, podržanom od reklama.

Slični aranžmani bi se mogli pojaviti 2024. godine, s obzirom na široku pretplatničku bazu. Predsednik "Liberty Media" i pionir kablovske televizije, Džon Meloun, koji je takođe u odboru kompanije "Warner Bros. Discovery", u prvom delu 2023. je predvideo veću integraciju servisa za striming u pakete kablovske televizije.

Ta spajanja i akvizicije bi, takođe, doveli do većeg povezivanja. Recimo, izvršni direktor "Paramount", Bob Bakiš, i CEO "Warner Bros. Discovery", David Zaslav, sastali su se prošle nedelje kako bi razgovarali o mogućem spajanju te dve kompanije, iako su razgovori još uvek u ranoj fazi.

Ipak, CNBC dalje piše da bi medijske kompanije, koje imaju i svoje kablovske mreže, mogle biti zabrinute da bi paket za striming uništio njihove planove za kablovsku. Vrhunske platforme za striming već su napravile neke velike poteze u 2023, na primer, Dizni je pristao da kupi preostalu trećinu udela u firmi "Hulu".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>