• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki državni dug dostigao rekordnih 34 biliona dolara!

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zaista depresivno dostignuće"

  • 3
Amerika, Američka USA zastava Foto: Shutterstock

Dug američke vlade po prvi put je premašio 34 biliona dolara, samo nekoliko nedelja pre rokova za Kongres da pristane na nove federalne planove finansiranja. Podaci koje je objavilo Ministarstvo finansija pokazuju da je „ukupni neizmireni javni dug“ porastao na 34 biliona dolara (34,000,000,000,000) 29. decembra.

Ta cifra, poznata i kao nacionalni dug, predstavlja ukupan iznos neotplaćenih zajmova američke savezne vlade akumuliranih tokom istorije nacije.

Maja MacGuineas, predsednica Komiteta za odgovorni federalni budžet, fiskalni nadzornik, nazvala je rekordnu cifru "zaista depresivnim ’dostignućem’".

- Iako je naš nivo duga opasan i za našu ekonomiju i za nacionalnu bezbednost, Amerika jednostavno ne može da prestane da se zadužuje - rekla je ona u saopštenju od utorka prenosi CNN.

Državni dug je postao glavna tačka sporenja između republikanaca i demokrata, pogoršavajući zastoje oko saveznog budžeta koji prete periodičnim zatvaranjem vlade.

Republikanci kažu da su savezni programi potrošnje koje je zagovarala Bajdenova administracija preskupi, a demokrate kažu da su smanjenje poreza koje podržava GOP umanjilo prihode.

Kikukava je rekao da je predsednik Džo Bajden imao plan da smanji deficit za 2,5 biliona dolara tako što će "naterati bogate i velike korporacije da plate svoj pošten udeo i smanjiti rasipnu potrošnju na posebne interese", uključujući velike farmaceutske i naftne kompanije.

Ko god da je kriv, rastući dug i politička ivica već su uticali na kreditni rejting Amerike. Fič je snizio rejting američkog državnog duga na AA+ sa AAA prošlog avgusta, a u novembru 2023. godine, Moody's je upozorio da bi takođe mogao da ukloni poslednju savršenu AAA ocenu SAD.

Prema Trezoru, dug koji se uračunava u gornju granicu duga, koji ograničava koliko je vladi dozvoljeno da pozajmi i takođe je čest izvor političkog preskakanja, porastao je na 33,89 biliona dolara.

Rastući teret državnog duga u Sjedinjenim Državama i drugde postao je sve veći razlog za zabrinutost zbog nedavnog naglog rasta kamatnih stopa, zbog čega je servisiranje tog duga postalo mnogo skuplje.

Prema Piter G. Peterson fondaciji, američkoj dvopartijskoj grupi koja se zalaže za fiskalnu odgovornost, američka vlada troši 2 milijarde dolara dnevno samo na otplatu kamata na dug.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    3. januar 2024 | 17:30

    34 TRILIONA DOLARA AMERICKOG DUGA NIJE NISTA ZA AMERIKU AKO SE ZNA DA VLASNICI AMERIKE I ZAPADA IMAJU 500 TRILIONA DOLARA U FEDERALNIM REZERVAMA!!! AMERIKA NECE PROPASTI !!!

  • baba smilja iz darosave

    3. januar 2024 | 17:12

    34 milijarde kod nas su milijarde amerikanci nemaju milijarde imaju bilione a mi nemamo bilione

  • V.A.Laki

    4. januar 2024 | 10:28

    Не брине их државни дуг , довољно је нарастао да брине о себи ! Рекорди им постоје да би их обарали !?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>